2024.04.26, Péntek

Újabb hat leendő diplomás fiatal került be az ösztöndíjprogramba

salgotarjan.hu

2016.11.07. 09:45

Az ösztöndíjprogramban a rendelet értelmében eredendően évente 5 fő ösztöndíjas támogatására volt lehetőség. Ez a szám bővült, köszönhetően annak, hogy 2015-től a város polgármestere és alpolgármesterei fizetésükből, a közgyűlés tagjai pedig tiszteletdíjukból ajánlanak fel havi rendszerességgel az ösztöndíjalapba. Ez fedezi további ösztöndíjasok támogatását is.

Hirdetés

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata folyamatosan keresi a lehetőségeket arra, hogy a szakképzett, diplomás fiatalok megszerzett tudásukat helyben kamatoztathassák. Az önkormányzat 2013-ban e célkitűzés szellemében alapította meg az „Itt van az otthonunk, itt van a jövőnk!” elnevezésű ösztöndíjat. A program által támogatott újabb ösztöndíjasok köszöntésére és a támogatói szerződések aláírására 2016. novembert 5-én ünnepélyes keretek között a városházán került sor.

 

Az eltelt három évben 25 fő került be az ösztöndíjprogramba. Közülük négyen már befejezték tanulmányaikat, és megkezdték az szerződésben foglaltak teljesítését, azaz salgótarjáni munkáltatónál dolgoznak. Ebben a tanévben 14 pályázat érkezett, melyből 6 felelt meg az előírt feltételrendszernek. A bíráló bizottság javaslata és a polgármester döntése alapján mind a 6 fő bekerült az ösztöndíjprogramba.

 

A városházán rendezett ünnepségen Fekete Zsolt polgármester gratulált az új ösztöndíjasoknak és leendő munkáltatóinak. Mint köszöntő beszédében fogalmazott: a város vezetése távlatokban, jól megalapozott jövőben gondolkodik, ugyanis Salgótarjánnak szüksége van az értelmiségre, mely átveszi az elődöktől a stafétabotot.

– Reméljük, az ösztöndíjakkal is segíthetünk abban, hogy a salgótarjáni kötődésű, diplomát szerzett fiatalok városunkban találjanak munkát. Mi megadjuk ehhez az erkölcsi és anyagi támogatást. Tesszük ezt azért, mert meggyőződésünk: a felnövekvő nemzedékre alapozva, velük együtt munkálkodva épülhet Salgótarján jövője.

 

A hat új ösztöndíjas közül a város egészségügyét egy orvos, a szociális területet egy csecsemő- és kisgyermeknevelő, valamint szociológus, a közszférát földrajz szakos szakember erősíti majd diplomaszerzését követően. Leendő munkáltatóik a Szent Lázár Megyei Kórház, az Egészségügyi- Szociális Központ és a Nógrád Megyei Kormányhivatal lesznek. Idén új támogató partnerként csatlakozott az ösztöndíjprogramhoz a Wamsler SE és a NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága. Ők a gazdaságinformatikus és a jogász ösztöndíjas munkaadói lesznek a jövőben.

 

Mint ismert, az ösztöndíjprogram keretében az önkormányzat ösztöndíj formájában pénzbeli támogatást nyújt azon fiatalok számára, akik vállalják, hogy felsőfokú tanulmányaik befejezését követően salgótarjáni székhelyű, vagy telephelyű munkáltatóval foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesítenek. Az ösztöndíj összege 50.000 Ft/hó – félévente 5 hónap – a képzési- és kimeneti követelményekben meghatározott képzési időtartam alatt.

Helyi hírekSalgótarjánösztöndíj