2024.04.27, Szombat
Új adókedvezményt vezet be az országban elsőként Balassagyarmat
Balassagyarmat Városháza - Facebook

Új adókedvezményt vezet be az országban elsőként Balassagyarmat

Balassagyarmat Városháza Facebook

2018.12.14. 20:00

Sajtótájékoztatón ismertette Medvácz Lajos polgármester, hogy az országban először jövő januártól bevezetik a település összes vállalkozójára vonatkozó beruházási adókedvezményt a helyi iparűzési adó tekintetében.

Hirdetés

Továbbá duplájára emelik a mentességet élvező adóalap összegét is. Mondandója elején idézte a megyei iparkamara és az adóhivatal által készített TOP50 kiadvány idei összefoglalóját, mely szerint Balassagyarmat és térsége átvette a vezetést a gazdasági mutatók tekintetében Nógrádban.

A termelő üzemek gazdasági mutatói - árbevétel, export, hozzáadott érték - tekintetében ma Balassagyarmat húzza a megyét.

Az Ipoly menti város gazdasági megerősödését a helyi polgárok vállalkozó kedve, az ezredforduló ipartelepítései, az Uniós csatlakozással visszakerült Felvidéki vonzáskörzet, az Orbán-kormány önkormányzatokat érintő adósságkonszolidációja és a város Gazdaságfejlesztési Programja okozták. Ez utóbbinak ma több, országosan is egyedülálló eleme van: csak Iparűzési Adó terheli a vállalkozásokat, 5% beszerzési kedvezménnyel, Mikrohitel kamattámogatással, 24 hektárnyi önkormányzati iparterülettel, fecskelakásokkal, hiányszakma ösztöndíjakkal és épülő munkásszállóval kalkulálhatnak a Balassagyarmatot választó cégek. Januártól újabb Iparűzési Adókedvezmények lépnek életbe: 1700 adózót és a betelepülni szándékozó vállalkozásokat érinti az ötszázalékos beruházási kedvezmény, mely az adóalap leírásoknak köszönhetően összességében több mint 38 millió forint támogatást jelent.

Januártól duplájára emelkedett az adómentesség határa is: az évi egymillió forint adóalapra vonatkozó mentesség 350 céget érint, mely összességében 3 millió forint kiesést okoz a városi büdzsének.

A polgármester szerint a beruházások ösztönzése, az új vállalkozások megtelepedése hosszabb távon bőven megtérül. A képviselő-testület elhatározta, hogy a bevételkiesések tükrében 2020-ban tovább bővíti a kedvezmények körét.

GazdaságNógrád megyeBalassagyarmatIparűzési Adóadókedvezmény