2024.03.28, Csütörtök
Salgótarjánban járt az államtitkár: a településeket erősíti az új gazdaságfejlesztési rendszer
Becsó Zsolt facebook

Salgótarjánban járt az államtitkár: a településeket erősíti az új gazdaságfejlesztési rendszer

mti

2017.05.25. 12:23

Alapvetően változtatta meg a kormány a település- és gazdaságfejlesztési források elérhetőségét és a programok megvalósításának módját a 2007-2013 közötti időszakhoz képest, az új rendszer a településeket és a megyéket erősíti.

Hirdetés

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára szerdán Salgótarjánban járt, ahol a Terület- és településfejlesztési operatív program - megyei információs napok rendezvényen kifejtette: 2007 és 2013 között egyrészt Budapesten döntöttek, másrészt erős lobbiérdekek határozták meg, hogy helyben milyen pénzeket lehet felhasználni.

A 2014-2020 közötti időszakra - 85 százalékos európai uniós és 15 százalékos kormánytámogatással - létrehozott Terület- és településfejlesztési operatív program megerősíti a településeket, a megyéket, segíti a helyben boldogulást, így a Top-források hozzájárulnak az ország versenyképességének növeléséhez.


A Top 1300 milliárd forint értékű fejlesztést tesz lehetővé Magyarországon. Nógrád megye ebből a pénzből 41 milliárd forinthoz jut, míg Salgótarján 9,2 milliárd forintból tudja megvalósítani helyi programjait.

 

Rákossy Balázs hangsúlyozta, lényeges, hogy olyan fejlesztések valósuljanak meg, amelyeket helyben tartanak fontosnak, és ezekről helyben szülessen döntés. Elmondta, a beruházások köre nagyon széles, a kis- és középvállalkozások támogatásától bölcsőde kialakításán, az önkormányzati infrastruktúra bővítésén keresztül ipari parkok létesítéséig, vagy energiahatékonysági beruházásokig. Mindezek tovább javítják a foglalkoztatást és a lakosság életszínvonalát, javítják a vállalkozások versenyképességét, és ebben központi szerepe van a programnak.


Azért, hogy minél gyorsabban valósulhassanak meg a beruházások, a támogatási szerződések megkötése után a települések megkapják a teljes beruházási költséget. Aláhúzta, mivel az önkormányzatoknak nincs szükségük önerőre, nem adódhat olyan helyzet, hogy a nyertesek nem tudják kifizetni vállalkozóikat és az alvállalkozókat. Ez 2007 és 2013 között többször előfordult, és a regionális fejlesztési projektek kivitelezése sok önkormányzatot adósságcsapdába hajtott.

 

A rendezvényen Skuczi Nándor, a Nógrád megyei önkormányzat elnöke ismertette: a program megyei keretéből közel 14 milliárd forint felhasználásáról már döntés született, az első kör 130 Nógrád megyei nyertes pályázója a napokban alá is írja a támogatási szerződést, és elkezdődhetnek azok a fejlesztések, amelyek előkészítése 2012 óta tart.

 

Balla Mihály fejlesztési biztos, a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője arra hívta fel a nyertesek figyelmét, hogy a támogatásokkal másfél-két év múlva el kell számolni. Pontosságra kérte a polgármestereket, mert mint mondta, az előző időszakban voltak önkormányzatok, amelyeknek eljárási hiba miatt a pénz 15-20-30 százalékát vissza kellett fizetniük.

 

Becsó Zsolt, Kelet-Nógrád fideszes országgyűlési képviselője szerint a megye a 2010-es kormányváltással megkapta az esélyt, a Nógrád megyének és Salgótarjánnak juttatott Top-keret országosan fajlagosan a legnagyobb.

GazdaságSalgótarjánNógrád megyeTerület -és Településfejlesztési Operatív ProgramRákossy Balázs