2024.06.24, Hétfő

Biodiverzitás-napi programok Novohrad-Nógrádban

2016.06.14. 15:03

A biológiai sokféleség nemzetközi napja alkalmából Füleken és Salgótarjánban szerveztek természetismereti programokat.

A biológiai sokféleség nemzetközi napja alkalmából a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet munkatársai Füleken és Salgótarjánban szerveztek természetismereti programokat. A rendezvények jól szolgálták a természeti értékek széles körű megismertetését.

A füleki várban megrendezett esemény széles körű összefogással valósult meg. A szervezőkön kívül képviseltette magát a Füleki Vármúzeum, a Novohrad-Nógrád Geopark, valamint a Pieniny Nemzeti Park is. A rendezvényen számos játékos program várta a gyermekeket, ahol számot adhattak természetismereti tudásukról. Senki sem távozott üres kézzel: különböző ajándékok, jutalmak várták a feladatokat ügyesen teljesítőket.

Az érdeklődők egy vezetett túra keretében bepillantást nyerhettek a természetvédelmi kutatók munkájába. A fokozottan védett Gortva-völgyben tett kirándulás során megismerkedtek a terület természeti értékeivel, számos védett növény- és állatfaj került „szem elé”. A madárhang-vadászat mellett lehetőség nyílt például ritka orhcideafajok fotózására, és a „nemszeretem” állatok világát (bogarak, békák, kígyók) is igyekeztek közelebb hozni a résztvevőkhöz. Sikerült eloszlatni néhány tévhitet a kígyókkal kapcsolatban, amire jó alkalom volt – véletlen egybeesésként – egy előző nap mentett vízisikló szabadon engedése. Szó esett még az erdők mint élőhelyek védelmének fontosságáról, és nagy érdeklődés övezte a madarak viselkedésökológiájának témakörét.

forrás: bnpi.hu

Galéria