2024.04.20, Szombat
Klímastratégiát dolgoznak ki Salgótarjánban
A kép illusztráció - pixabay.com

Klímastratégiát dolgoznak ki Salgótarjánban

mti

2021.02.17. 10:52

a problémákat feltáró, megoldásokat kínáló, és a szemléletet is formáló program 20 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósul meg.

Hirdetés

A dokumentumot a Dipol csoport készíti, az anyag két nagyobb egységből áll majd: az első rész az átfogó helyzetelemzés, amely foglalkozik a szélsőséges időjárás okozta károkkal, a lakosság egészségügyi kockázataival, valamint az épületállomány energiahatékonyságával is, a második rész pedig egy 2030-ig előretekintő jövőképet és célmeghatározást tartalmaz intézkedési tervvel.

A dokumentum szakértői változata elérhető lesz az önkormányzat honlapján, arról bárki elmondhatja majd a véleményét.

A közleményben a város helyzetének elemzésében kitérnek arra, hogy a domborzati viszonyok miatt nagy területeket érint az erózió, és az utóbbi években egyre gyakoribbak a villámárvizek, amikor rövid idő alatt rendkívül nagy mennyiségű csapadék hullik.
Hozzátették: ennek gyakorisága és nagysága az éghajlatváltozás fokozódásával tovább fog erősödni, ami erősíti az eróziót és a nagyobb talajmozgások veszélyét is.

A sérülékenység főbb területei között jelölték meg, hogy energiahatékonysági szempontból elavult a lakótelepi és hagyományos épületállomány, és azt is, hogy a városon belüli tömeges közlekedési igények kielégítésére jelenleg szinte kizárólag környezetszennyező gépjárművek szolgálnak a közösségi és az egyéni, valamint az áru- és teherforgalomban egyaránt.

AktuálisSalgótarjánklímastratégia