2023.10.02, Hétfő
Tovább zöldülnek a települések
Agrárminisztérium

Tovább zöldülnek a települések

Agrárminisztérium

2020.10.30. 11:47

Az elültetett fák szimbólumok, nemcsak erőforrásként szolgálják majd a helyben élőket, hanem emlékeztetni fogják őket arra is, hogy minden egyes fa földbe gyökerezése egy újabb lépés a környezetbarát és fenntarthatóbb jövő felé – mondta Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a településfásítási program alkalmából szervezett faültetésen.

Hirdetés

Az őszi program jelenleg a felénél jár, melynek köszönhetően országos szinten csaknem 140 településen, már mintegy 4000 fát helyeztek földbe. Az agártárca helyettes államtitkára Dömösön, és Drágszélen is részt vett a közösségi faültetéseken.

 

Szentpéteri Sándor a Dömösön tartott beszédében hangsúlyozta, hogy a 2020 nyarán indult Településfásítási Program közel ötszáz, tízezer lakosnál kisebb település számára biztosít összesen 12 ezer darab sorfát, és az elültetéséhez szükséges eszközöket. Komárom-Esztergom megyében 11 nyertes település, közel 300 fát tud majd elültetni. Az eseményen részt vett Völner Pál országgyűlési képviselő is, aki kiemelte, a jövő generációjának meg kell mutatni, a fa értéket jelent, a zöld gondolatokat pedig a gyakorlatban is el kell ültetni. A fákat a polgármester kezdeményezésére a község lakói örökbe fogadhatták, így a jövőben összesen 18 család gondozza majd a földbe helyezett új „jövevényeket.”

 

Az erdőkért felelős helyettes államtitkár Drágszélen felhívta a figyelmet: arra törekszünk, hogy a kistelepülések kiemelt értékeiben, az óvodákban, az iskolaudvarokban és a közterületeken, de erdeinkben is, minél több fát ültethessünk el együtt, közösen a falvak, települések közösségével. Ezzel nem csak a zöldterületek bővítését támogatjuk, de hozzájárulhatunk az egészségesebb és élhetőbb környezetünk megteremtéséhez. Bács-Kiskun megyében mintegy 22 helység 600 fával fog gyarapodni.

 

Az Agrárminisztérium tavaly indította el az Országfásítási Programját, ami az ország állami tulajdonában lévő erdők nagy részét kezelő 22 állami erdőgazdaságot is érinti. Az elmúlt években 550 hektárral, 2021-re pedig 650 hektárral nő majd a zöld területek nagysága. A kormány célkitűzése, hogy az ország fával borított területét 27 százalékra növelje.

AktuálisfaültetésOrszágfásítási Program