2023.02.07, Kedd
Palóc Hagyományéltető Napokat rendeznek Balassagyarmaton
A kép illusztráció - Palóc Világtalálkozó facebook

Palóc Hagyományéltető Napokat rendeznek Balassagyarmaton

mti

2020.07.23. 13:07

A program keretében megtartják a palóc vidék egyik legnagyobb vallásos népművészeti eseményét, a palóc búcsút is.

Hirdetés

Családi programot kínál az idei Palóc Hagyományéltető Napok; mesemondók, táncosok és a különleges formációjú Maconka Zenekar gondoskodnak a szombat este hangulatáról a Palóc ligetben.
A táncházat a Hajdara-Herczeg házaspár, a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató vetélkedő Nógrád megyei táncosai vezetik. Emellett lesznek kézműves foglalkozások, palóc mesék és népi játékok, mesterségbemutató, kirakodó vásár és lovaglás is várja a látogatókat.

Vasárnap Szent Anna tiszteletére vallásos sokadalmat tartanak. Jakus Julianna úgy fogalmazott: a palóc búcsú fontos fogódzóként szolgál a kereszténység, magyarság és a palóc identitás megéléséhez, megtartásához. A búcsú résztvevői közös imádságot mondanak a családokért, Magyarország jövőjéért. A római katolikus főplébánia-templomtól 10 órakor indul a búcsújáró népviseletes menet a Palóc ligetbe, útközben imádságot tartanak a Palóc Múzeum szabadtéri gyűjteményében található szandai káponkánál.

A szabadtéri Palóc Színpadon Marton Zsolt váci megyéspüspök és Turai János plébános végzi a szertartást, amelynek részeként a püspök atya kiszolgáltatja a bérmálás szentségét a bérmálási felkészítőn részt vett fiataloknak és megáldja a családokat.

Az esemény közreműködői a balassagyarmati Szent Felicián Kórus Unterwéger J. Zsolt karnagy vezényletével, Holecz Istvánné, a Népművészet Mestere, a Rimóci Rezesbanda, valamint a történelmi Nógrád megye hagyományőrzői. A szertartást követően a palóc falvak mutatják be hagyományőrző műsoraikat.

A hagyományéltető napok fő támogatói Balassagyarmat önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Alap.

A Szent Anna-napi palóc búcsút, a palóc régió legnagyobb közösségi rendezvényét huszonötödik éve szervezik meg Balassagyarmaton, a vallási rendezvény néhány éve népművészeti fesztivállal egészül ki.

A palócok vallási kultúrájában Szent Anna, Szűz Mária anyja a magtalanok, az áldott állapotban lévők és a női betegségben szenvedők pártfogója. Szent Annát egyaránt tisztelik a gyermekáldásra várók reménységeként, a családok védőszentjeként és a jó halál patrónusaként.

AktuálisPalóc Hagyományéltető NapokBalassagyarmat