2024.04.25, Csütörtök
Utastájékoztatási rendszert alakítanak ki Salgótarjánban
pixabay - illusztráció

Utastájékoztatási rendszert alakítanak ki Salgótarjánban

MTI

2020.06.17. 20:13

Új utastájékoztatási rendszert alakítanak ki Salgótarjánban, az integrált közlekedésinformatikai rendszer szolgáltatástervezéssel, forgalomirányítással és járműdiagnosztikával is emeli a helyi tömegközlekedés színvonalát - tájékoztatta a városháza szerdán az MTI-t.

Hirdetés

Közleményükben azt írják, a projekt 348,49 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósul meg 2021 első félévére, miután a nógrádi megyeszékhely önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Fenntartható városi közlekedésfejlesztés elnevezésű felhívására.

A fejlesztés célja, hogy folyamatos, valós idejű, műholdas helymeghatározáson alapuló forgalomirányítási rendszer jöjjön létre, és a helyi tömegközlekedési járatokkal kapcsolatos információkat valós időben kapja meg az utazóközönség.

Nyitott rendszert alakítanak ki, amely a jövőben további intelligens közlekedési rendszerek (ITS)-megoldásokkal bővíthető, mint az e-ticketing, kamerarendszerek, utasszámláló rendszerek, online utazástervező vagy mobilalkalmazás.

Hozzáteszik, a rendszer használatával javulhat a menetadatok utólagos elemzése, illetve ennek alapján a menetrendek optimalizálása.

A járműfedélzeti utastájékoztatás elemei között említik az automatikusan működő hangbemondást, valamint a járműfedélzeti kijelzők, amelyek ugyancsak a jármű valós pozíciója alapján jelenítik meg a szükséges információkat.

A fejlesztés leglátványosabb elemei azok az állomási, megállóhelyi kijelzők, amelyek a járművek tényleges érkezési idejét mutatják a megállóhelyen várakozó utasoknak. E berendezések alkalmazásával a forgalmi zavarokról (járatkésések, kimaradások, terelések) azonnali, célzott tájékoztatás adható - írják.

A városháza közlése szerint a projekt másik eleme több településrész közlekedési útvonalának kerékpárosbaráttá alakítása.

AktuálisSalgótarjánNógrád megyeTOPUtastájékoztatási rendszerfejlesztése-ticketing