2024.03.28, Csütörtök
Több mint félezer hektár őshonos erdőt telepít idén a Pilisi Parkerdő

Több mint félezer hektár őshonos erdőt telepít idén a Pilisi Parkerdő

mti

2020.04.28. 16:01

A kezelt erdőterületek több mint 40 százalékán folyamatos erdőborítást biztosító gazdálkodást folytatnak, ellenállva a klímaváltozásnak és megfelelve a természetvédelmi céloknak.

Hirdetés

Az idei szezonban, ősztől tavaszig 550 hektár erdőt telepít a Pilisi Parkerdő Zrt., ebből 10 hektárt az országfásítási program keretében - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.    

A Pilisi Parkerdő az ország egyetlen parkerdőgazdasága, 65 ezer hektárt kezel Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, valamint a Csepeli-síkság területén. A társaság kezelésében lévő erdőket évente mintegy húszmilliónyian látogatják.   


Őshonos fákból, több fafajból álló erdőkre van szükség

A vállalat tájékoztatása szerint az országfásítási program keretében Pilisjászfalu térségében 120 ezer bükk- és tölgycsemetét ültetnek el április végéig, közel nyolc millió forint ráfordításával. Az új erdő megerősödése alatt az erdőgazdaság finanszírozza a terület ápolását.   

A Pilisi Parkerdőnél 2019-ben a kezelt erdőterületek több mint 40 százalékán, 25 300 hektáron folyamatos erdőborítást biztosító gazdálkodást folytattak. Így olyan erdőállományok alakulnak ki, amelyek ellenállnak a klímaváltozás hatásainak és megfelelnek a természetvédelmi céloknak.   

A főváros környékén az erdők többségét természetes módon újítják meg, de csemeteültetés is történik. Ennek során arra törekszik az erdőgazdaság, hogy mindenhol őshonos fákból, több fafajból álló erdő jöjjön létre, mert az segíti az életképesebb erdei ökoszisztéma létrejöttét. 


Ez történt a Gerecsétől Veresegyházig

Veresegyházon mintegy 23 hektáron erdősítettek; két, több mint ötven éves erdei fenyvest alakítottak át őshonos fafajok, szürke nyár, kislevelű hárs, cser ültetésével a Gödöllői Erdészet szakemberei.   

A Pilis és a Visegrádi-hegység térségében a Szentendrei Erdészet Pomázon egy 21,3 hektárnyi erdőt újított fel, ahol még a 2014-es decemberi ónos eső és jég okozott károkat.   

A Gerecse keleti lábánál lévő Héregen egy idős, pusztuló erdeifenyves helyére hegyi juhar, korai juhar, magas kőris és csertölgy csemeték kerültek 4,3 hektáron.   

A Budakeszi Erdészet két területen is újított fel erdőt. Budajenőn 2,3 hektáron tavaly ősszel csermakkot vetettek, Nagykovácsi mellett pedig a 2014. decemberi jégkár miatt megtört feketefenyvest alakítják át 5,8 hektáron őshonos fafajokból álló erdővé.

AktuálistermészetvédelemerdőPilisi Parkerdő