2023.02.03, Péntek
Fél évszázados fennállását ünnepli a Pilisi Parkerdő Zrt.
parkerdo.hu

Fél évszázados fennállását ünnepli a Pilisi Parkerdő Zrt.

Agrárminisztérium

2019.10.09. 17:59

Az eseményen a résztvevők közösen emlékfát ültettek.

Hirdetés

A természetvédelem, az erdőgazdálkodás és a természetjárás összhangjának megteremtését és fejlesztését szolgálta 50 évvel ezelőtt az ország leglátogatottabb erdőgazdaságának, a Pilisi Parkerdőgazdaságnak a megalapítása. Az október 2-án rendezett jubileumi ünnepségen köszöntő beszédet mondott Zambó Péter, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára.

A földügyekért felelős államtitkár köszöntő beszédében pozitív példaként említette a Pilisi Parkerdő Zrt. 50 éves gazdálkodását, ami egyesíti magában a természetvédelmi, a turisztikai és a gazdálkodási szempontokat. Zambó Péter méltatta az alapító igazgató, Madas László munkásságát, amely megalapozta napjaink városi erdőgazdálkodását és az örökerdő-gazdálkodás bevezetését.

A Pilisi Parkerdő jubileumát ünnepelve nem feledkezhetünk meg az itt kikapcsolódást, testi és lelki feltöltődést találó több millió természetjáróról és helyi lakosról. Az erdészeti ágazati irányítás a jövőben is biztosítani fogja, hogy a Pilisi Parkerdő továbbra is felelős gazdálkodással szolgálja a főváros környéki lakosságot – emelte ki az államtitkár.

Zambó Péter felhívta a figyelmet az erdőgazdaság alapítóinak gondolatára, miszerint nyitottabb erdészeti politikára van szükség. A fél évszázados működés bizonyítja, hogy a fenntartható erdőgazdálkodás választ tud adni a 21. század környezeti kihívásaira, nem utolsó sorban a klímaváltozásra is. 

Elhangzott, hogy története során az erdőgazdaság számos természetvédelmi terület alapításában is közreműködött. Az elmúlt 50 évben mintegy 8500 szakember dolgozott azon, hogy a természeti értékeket megőrizzék, és ezeket minél szélesebb körben megismertessék.

Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy az erdőgazdaságra bízott erdők mintegy 40 százalékán folyamatos erdőborítást biztosító módszerekkel dolgoznak a szakemberek. Kiemelte, hogy a Parkerdő élen jár az örökerdő-gazdálkodásban.

A Pilisi Parkerdő Zrt. az ország legnagyobb ökoturisztikai infrastruktúráját kezeli, területén 25 millió látogatási alkalmat regisztrálnak évenként. Több mint 1000 kilométer turistaút, 360 kilométer erdei kerékpározásra kijelölt út és erdei lovas úthálózat köti össze a kilátókat és turistaházakat. A Parkerdő fontos szerepet vállal a lakosság környezettudatos szemléletformálásában. A Visegrád határában található erdei iskolában és könyvtárban évente mintegy 10 ezer diák vesz részt erdőpedagógia foglalkozásokon, a 200 ezer látogatót fogadó Budakeszi Vadaspark pedig 2018-ban elnyerte az Év Családbarát Ökoturisztikai Élménye díjat.

A természetvédelmi feladatok terén a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával szoros és eredményes az együttműködés, amit a rendezvényen Füri András, a nemzeti park igazgatója méltatott, a közös projektek sorában kiemelve a Szénások Európa Diplomás Terület fenntartására létrejött megállapodást.

AktuálisPilisi Parkerdő