2024.04.26, Péntek
Vulkán nap és Európai Uniós Fejlesztések Nyílt Napja Ipolytarnócon
osmaradvanyok.hu

Vulkán nap és Európai Uniós Fejlesztések Nyílt Napja Ipolytarnócon

mti

2019.05.31. 12:57

Idén kilencedik alkalommal tartják az Uniós Fejlesztések Nyílt Napja országos rendezvénysorozatot, amelyhez csatlakozva Magyarország hat nemzeti parkja szervez programokat. Szombaton a Nógrád megyei Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen vulkán nappal is várják az érdeklődőket.

Hirdetés

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium interaktív kiállítása és játékprogramjai az Ősfenyő Belépő Látogatóközpont melletti területen kapnak helyet. Bemutatják Ipolytarnócon a virtuális homokozót, szó lesz a nap során arról, hogy mivel foglalkozik egy természetvédelmi őr. Évmilliók dokumentumai címmel kőzetbemutatóval is várják a látogatókat, akik megismerkedhetnek a kisvizes élőhelyek világával, valamint madárlesen is részt vehetnek a Lombkorona tanösvény mentén. A Miocén Parkban tematikus túrát vezetnek a jelenkortól a 20 millió évvel ezelőtt bekövetkezett ipolytarnóci vulkáni katasztrófáig.

A tematikus nap különleges eseménye lesz a "vulkánshow". A Magyar Tudományos Akadémia és az ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának segítségével, Harangi Szabolcs professzor vezérletével interaktív szerepjátékra kerül sor, ráadásul az Ősfenyő Belépő fogadóépületben egy miniatűr vulkán is kitör majd.

A vulkán napon kiderül, mi történik a vulkánmegfigyelő obszervatóriumban, mi van a kürtőcsatornában és a földkéreg alatt, illetve az is, hogy miért működnek a tűzhányók, és hol volt a Kárpát-medence utolsó vulkánkitörése.

Az Európai Uniós Fejlesztések Nyílt Napja programjait a Bükki Nemzeti Park ipolytarnóci területe mellett a Balaton-Felvidéki, az Őrségi, a Hortobágyi, a Körös-Maros és a Kiskunsági Nemzeti Parkban rendezik meg.

AktuálisVulkán napIpolytarnócŐsfenyő Belépő látogatóközpont