2024.04.24, Szerda
Környezettudatosságra nevelik a jövő generációját Salgótarjánban

Környezettudatosságra nevelik a jövő generációját Salgótarjánban

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2019.04.28. 13:31

A Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium Székhelyintézménye (közismertebb nevén a Gagarin Általános Iskola) ötödikeseinek tartottak rendkívüli órákat a Nógrád Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi szakemberei. A Föld Napja alkalmából játékokkal, kvízekkel és vetített előadással hívták fel a gyermekek figyelmét a környezetvédelem ügyének fontosságára.

Hirdetés

A Föld napja egyetemi magánkezdeményezésből, Amerikából indult 1970-ben. Magyarország 1990-ben csatlakozott a világszintű, mára 175 országra kiterjedő mozgalomhoz, mely keretében minden évben az adott naphoz kapcsolódóan különböző figyelemfelhívó rendezvényeket szerveznek a Föld védelme érdekében.  A Nógrád Megyei Kormányhivatal minden korosztálynál fontosnak tartja a környezetünk védelmével kapcsolatos szemléletformálást, de prioritásnak a jövő generációinak környezettudatosságra nevelését tekinti.

A rendkívüli természetismereti órákon is az volt a tapasztalat, hogy a szülői minta nagyon fontos, ugyanakkor a gyermek által megszerzett tudással és elköteleződéssel az idősebb generációk hozzáállása is formálható. A Föld Napja alkalmából most megtartott interaktív órákon is kiderült: a legtöbb ötödik osztályos gyermek tisztában van például a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával, ugyanakkor voltak néhányan, akik teljes mértékben elbizonytalanodtak, melyik típusú hulladékot milyen színű gyűjtőedénybe kellene tenni.

 

Devcsics Annamária, a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium Székhelyintézményének intézményegység-vezetője kiemelte, hogy az iskola pedagógusai a környezetvédelmi világnapok kapcsán külön figyelmet szentelnek az adott ügy fontosságának. Természetesen - mint most is - örömmel engednek teret a téma szakembereinek is, hogy a rendkívüli órák keretében a gyermekek ezen kérdések fontosságáról ne csak a pedagógusoktól halljanak - tette hozzá az intézményegység vezetője.

 

A Nógrád Megyei Kormányhivatalnál a 2017. január elsejével életbe lépett közigazgatási reformok eredményeképpen a releváns hatósági ügyintézés a főváros helyett a megyeszékhelyen történik, melynek eredményeképpen rugalmasabb az ügyintézés, de a lakosság is jóval intenzívebben él a problémásnak vélt helyszínek vagy helyzetek bejelentésével. A Kormányhivatal munkatársai küldetésüknek tekintik a hatósági ügyintézés mellett - szabadidejükben is - a szemléletformálást, így az idei már a harmadik alkalom volt, hogy a Föld Napja alkalmából, az április 22-i dátum környékén, óvodás vagy általános iskolás korú gyermekek figyelmét irányították rá a környezetvédelem fontosságára. Örömteli, hogy a nógrádi szakemberek minden alkalommal tapasztalták a gyerekek nyitottságát, lelkesedését a téma iránt.

AktuálisNógrád Megyei KormányhivatalFöld Napjasalgótarjáni Gagarin Általános Iskola