2024.04.23, Kedd
Több mint négyszáz ügyfél kereste fel eddig a mobil kormányablakot Nógrádban

Több mint négyszáz ügyfél kereste fel eddig a mobil kormányablakot Nógrádban

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2019.02.08. 20:59

Közel száz helyszínen jelent meg a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormányablak busza a tavalyi évben. A mobilizált ügyfélszolgálatot 2018. július 27-én Karancsalján mutatta be a kormányhivatal, ezt követően a jármű és az ügyintézők sorra járták a megyei településeket, egészségügyi és szociális intézményeket, de néhány nagyobb nógrádi eseményre és újszerű megoldásként egy nagy foglalkoztatóhoz is helybe vitték az ügyintézés lehetőségét.

Hirdetés

A Mobil Kormányablak feladata elsősorban az államigazgatási szolgáltatások szempontjából kevésbé ellátott községek felkeresése. A kormányablak busszal a Nógrád Megyei Kormányhivatal ezen felül helybe vitte és a jövőben is helybe viszi majd az ügyintézési lehetőséget olyan egészségügyi és szociális intézményekhez is, ahol az ott hosszabb-rövidebb ideig tartózkodó állampolgárok egy részének esetlegesen nehézséget okoz eljutni a legközelebbi kormányablakig.

A tavalyi évben, az átadását követő öt hónap alatt közel száz nógrádi helyszínen jelent meg a kormányablak busz. Mintegy hatvan esetben kifejezetten a kistelepülésekre vitték helybe az ügyintézési lehetőséget (ahol nagyobb igény jelentkezett, oda két alkalommal is), húsz esetben egészségügyi és szociális intézményeknél jelent meg a mobilizált ügyfélszolgálat, de néhány nagyobb eseményre is kitelepült a kormányablak.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal kormányablak busza az augusztusi pásztói időközi polgármester-választás délelőttjén is segítette azt, hogy az esetlegesen lejárt okmánnyal rendelkező állampolgárok az utolsó pillanatban is cserélhessék irataikat, így élhessenek szavazati jogukkal. A mobilizált ügyfélszolgálat megjelent Mátranovák egyik legnagyobb foglalkoztatójánál is, ahol a műszakváltás előtti és utáni órákban vitték helybe az ügyintézési lehetőséget az ott dolgozó több száz munkavállaló számára. A kormányablak busz megjelent a balassagyarmati, pásztói és salgótarjáni kórházaknál, de rendelkezésére állt szociális otthonok lakói számára Balassagyarmaton, Bátonyterenyén, Diósjenőn, Kazáron, Ludányhalásziban, Mizserfán és Salgótarjánban is.

A legkeresettebbek a személyazonosító igazolványokhoz, illetve a lakcímkártyákhoz kapcsolódó ügyintézések voltak Nógrádban. Az első hónapok tapasztalatai alapján ezeket az útlevéllel, diákigazolvánnyal, továbbá vezetői engedéllyel kapcsolatos kérelmek követték, de több ízben éltek az állampolgárok az elkészült okmányok helyszíni átvételének lehetőségével is.

Hazánkban már 11 mobil ügyfélszolgálat áll elsősorban a kistelepüléseken élők szolgálatában, de a Miniszterelnökség és a kormányhivatalok a jövőben további 50 kormányablak buszt terveznek munkába állítani az országban.

AktuálisNógrád Megyei Kormányhivatalkormányablakbusz