2024.04.20, Szombat
Izgalmas játszóterek várják a salgótarjáni kisgyerekeket
salgotarjan.hu

Izgalmas játszóterek várják a salgótarjáni kisgyerekeket

salgotarjan.hu

2019.02.11. 14:42

Lezárult a Széchenyi 2020 keretében végrehajtott, európai uniós finanszírozású Beszterce tér felújítása című projekt.

Hirdetés

Az önkormányzat tulajdonában lévő Beszterce tér és annak környezetében található zöld infrastruktúra megújítása mellett egy gazdasági alapokon működtetett közösségi, szolgáltató tér kialakítása, továbbá közösségi programok megtartása szerepelt a projekt tevékenységei között.
 

A korábban igényes megjelenésű közterület és a kapcsolódó zöldterületek az elmúlt negyven évben jelentősebb felújításon nem estek át. A burkolatok, utcabútorok mellett a korábbi növényzet állapota is leromlott volt. A Salgótarjánt körülvevő gazdag természeti környezet őshonos növényfajai nem, vagy csak nagyon kis példányszámban voltak megtalálhatók a területen. Mindezeket a 2016. szeptemberében elindult projekt orvosolta, s a fejlesztés eredményeként egy innovatív elemekben bővelkedő megújult tér jött létre 2018. év végére.

A házak között megszüntetett játszótereket pótolva két helyen kerültek telepítésre játszóeszközök, melyek növényzettel egészülnek ki. Színes gumiburkolatú, modern megjelenésű, izgalmas játszóterek várják a lakótelep és a város kisgyermekeit. Kialakításra került egy kisebb kültéri fitneszpark is két pingpongasztallal, melyeket szintén színes gumiburkolat vesz körbe.

Különleges elemként jelenik meg a téren és a Gyermekkert sétányon a Novohrád-Nógrád Geopark tematikájára építő városi tanösvény. Az egyedileg tervezett interaktív tanösvényen a bemutatott geológiai és biológiai információk a városi környezethez és a köztéri helyzethez adaptált formában jelennek meg. A tér különböző bútorainak, támfalainak és burkolati szakaszainak bevonásával egyedileg megmunkált interaktív felületek jöttek létre: ezen felületek láncolata játékos formában mutatja be a természeti környezet régióra jellemző sajátosságait. Különválnak a kőzeteket bemutató, a terület élővilágáról szóló, illetve a Salgótarján környékén talált kövületek, fosszíliákat, régészeti leleteket bemutató elemek, három egymástól független hálózatot alkotva. A téren igényes, új padok, szemetesek, kerékpártárolók kerültek kihelyezésre, megújult a közvilágítás, új ivókút került a térre, valamint új fák, cserjék és évelő növények kerültek telepítésre, melyeket a projektben kialakított locsolórendszer lát majd el. E pályázatból került finanszírozásra a Beszterce Multifunkciós Centrum kialakítása is, mellyel egy gazdasági alaponon működtetett, a közösség igényeit kielégítő teret hoztak létre.

AktuálisSalgótarjánBeszterce tér