2024.04.20, Szombat
Alig csökkent az influenzások száma Nógrádban

Alig csökkent az influenzások száma Nógrádban

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2019.02.07. 14:28

A Nógrád Megyei Kormányhivatal adatai szerint az elmúlt héten 535 beteg fordult orvoshoz Nógrádban influenzaszerű tünetekkel. Az adatok az influenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján állnak rendelkezésre.

Hirdetés

Nógrádban az influenza aktivitás 15 százalékkal csökkent a negyedik heti adatokhoz képest, a betegek megyén belüli lakosságaránya még így is a járványküszöbnek tekintett érték dupláját közelíti. Megmaradt az előző hetek tendenciája is, miszerint a megye keleti részében több, a nyugati térségben kevesebb a beteg.

Korosztályokat tekintve az 1-2, illetve 3-5 éves kisgyermekek esetében a legintenzívebb a járvány. A gyermekek között jellemzően gyorsabban terjed az influenza, hiszen közülük a legtöbben egész nap zárt térben és közösségben vannak és a gyermekek a higiéniás szabályokat sem tudják olyan figyelemmel betartani, mint a felnőttek. Amint azt a napokban Müller Cecília megbízott országos tisztifőorvos is kiemelte: sokat segít, ha az óvodákban, bölcsődékben és szociális intézményekben gyakran szellőztetnek, a beteg gyerekeket pedig nem viszik be a közösségbe.

Az influenzajárvány miatt továbbra is teljes körű, a kórház minden osztályát érintő látogatási tilalom van érvényben a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban. A balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórházban a napokban elrendelt részleges látogatási tilalmat 2019. február 5-től kezdődően az intézmény minden osztályára kiterjesztették.

 

 

Mivel a járvány még hetekig eltarthat, a szakemberek szerint továbbra is felvehető az influenza elleni védőoltás, amely jelentősen csökkenti az esetlegesen kialakuló szövődmények számát, ezáltal pedig a kórházi kezelés esélyét is. Nógrád megyében a térítésmentesen rendelkezésre álló oltóanyag mindössze fele fogyott el. A fokozottan veszélyeztetett kockázati csoportokba tartozóknak (többek között a 60 éven felülieknek, a krónikus betegségekben szenvedőknek, vagy a várandós nőknek) és a fertőzés átvitele révén veszélyeztető személyeknek (elsősorban az egészségügyi és szociális területeken dolgozóknak) még mindig elérhető a háziorvosoknál az ingyenes védőoltás, amely 14 nap után alakít ki védettséget a terjedő influenza vírusokkal szemben.

AktuálisinfluenzaNógrád Megyei KormányhivatalNógrád megye