2024.04.25, Csütörtök

Fejlesztik Salgótarján 150 éves kórházát

MTI

2018.12.13. 16:31

A korszerűsítés során megépül a helyi onkológiai központ, megújul a sürgősségi betegellátó osztály, valamint létrehoznak egy kórházi ellátásokat összekötő mintaprojektet is.

Hirdetés

Nagyszabású fejlesztés kezdődik a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban az intézmény alapításának 150. évfordulóján. A projekt  közel 14 milliárd forintból valósul meg a Modern Városok Program keretében, Salgótarján önkormányzatának támogatásával. A beruházásban  a következő fejlesztések valósulnak meg:

  • átadnak egy korszerű sugárterápiás eszközparkkal ellátott onkológiai központot, 
  • megújul és bővül a sürgősségi betegellátó osztály,
  • kiépül az alap-, szak- és kórházi ellátásokat digitálisan összekötő mintaprojekt.

Az új onkológiai központ háromszintes, 3300 négyzetméteres épület lesz. A fejlesztés része az új sugárterápiás és egyéb eszközök, berendezések beszerzése mellett  egy  104 férőhelyes parkoló megépítése – mondta el Bercsényi Lajos, a kórház főigazgatója. A sugárterápiás kezelés jelenleg a legközelebb Budapesten vagy Miskolcon érhető el a nógrádiak számára, így a központ nagy előrelépés lesz a térségben élőknek az egészségügyi elláttás területén.

A sürgősségi ellátást a beruházás második szakaszában korszerűsítik és bővítik , mivel a jelenlegi eszközök és készülékek egy része már nem felel meg a diagnosztikai és adatátviteli követelményeknek. Ennek keretében az alábbi fejlesztéseket hajtják végre:

  • éjszakai üzemre is alkalmassá teszik a helikopter-leszállóhelyet,
  • kialakítják a sürgősségi betegellátáshoz kapcsolódó PCI laboratóriumot,
  • fejlesztik az 1968 óta használt  SBO-laboratóriumot,
  • továbbá lesznek építészeti átalakítások is.


A kórházban induló mintaprojektet az egész országban bevezethetik 

A beruházás harmadik pillére a háziorvosi rendszer, a kórházi szakrendelések, a fekvőbeteg-ellátó osztályok és az SBO kísérleti jelleggel megvalósuló informatikai integrációja. Tizenöt háziorvos, öt szakrendelés és öt fekvőbeteg-ellátó osztály részvételével indul a mintaprojekt, és a tervek szerint a rendszert később országosan is bevezetik.

A korszerűsítések megvalósítása közbe n a - 19 osztállyal, 550 aktív, 117 krónikus és 20 hospice ággyal, 13 műtővel működő - salgótarjáni megyei kórház folyamatosan működni fog .

 

 

 

kórházfejlesztésAktuálisSalgótarjánNógrád megyeegészségügyegészségügyi fejlesztés