2024.03.19, Kedd

Virtuális utazást tettek a szakmák világába a salgótarjáni általános iskolások

Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

2018.11.18. 17:48

Október végén Salgótarjánban járt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által útnak indított, fiatalok pályaválasztását segítő „Szakmavilág” roadshow kamionja. A járműben virtuális élmény keretében ismerkedhettek meg a pályaválasztás előtt álló gyerekek négy szakmacsoporttal: az építőiparral, az autóiparral, a vendéglátással és kreatív szakmákkal.

Hirdetés

Az iparkamara kamionjában nyolc virtuális valóságot bemutató szemüveget helyeztek el, így a roadshow-ra érkező, jellemzően nyolcadik osztályos fiatalok több csoportban ismerkedhettek meg a különböző szakmákkal a számukra ingyenesen biztosított programon. Legtöbbjük számára már nem voltak ismeretlenek az „okos eszközök”: az őket virtuális térbe helyező szemüvegek, illetve az abban való mozgást lehetővé tevő, kézben tartott irányítókarok. A közel kettőszáz fiatal a pályaorientációs programon egy autószerelő-műhelyben, egy szabászatban vagy éppen egy vendéglátóhely konyháján találhatta magát - mindenki érdeklődésének megfelelően választhatott, hogy milyen miliőbe csöppenjen néhány perc erejéig.

 

A várakozás percei sem teltek tétlenül: a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakemberei a továbbtanulással és a szakmaválasztással kapcsolatos hasznos információkat adtak át a középiskolai továbbtanulás előtt álló fiataloknak, de a szakmák témakörében játszott kitalálósdi is a program része volt. A Dornyay, a Kodály és a Petőfi nyolcadikosai között is az életkoruknak megfelelő arányban voltak egy adott szakma irányába eltökélt, illetve a továbbtanulással még egyáltalán nem foglalkozó gyermekek. Minden osztályban voltak néhányan, akik már konkrétan meghatározták, hogy orvosok, mérnökök vagy éppen hegesztők szeretnének lenni, a többség azonban még bizonytalan volt a folytatást illetően. A gimnáziumokban tovább tanulni szándékozó nyolcadikosok figyelmét elsősorban a központi felvételivel kapcsolatos tudnivalókra hívták fel a szakemberek, míg a szakgimnáziumok, illetve szakközépiskolák iránt érdeklődő gyermekek többek között a hiányszakmákkal és a Szabóky Adolf ösztöndíjrendszerrel kapcsolatban kaphattak hasznos információkat.

AktuálisSalgótarjánNógrád Megyei Kereskedelmi és IparkamaraSzakmavilág roadshow