2024.04.26, Péntek

Kéklámpások találkozója Balassagyarmaton

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2018.09.08. 19:02

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg szerdán a Nógrád megyei rendvédelmi szervek, valamint társ és együttműködő szervezeteik hagyományos közös napját, a "Kéklámpás Napot", ezúttal Balassagyarmaton.

Hirdetés

A rendezvény a különleges hangzású „Szeptembriós és Kéklámpás Nap” elnevezést kapta, hiszen a 2018/2019-es tanév kezdete miatt rákapcsolódott arra a középiskolások számára megrendezett játékos vetélkedő is. Az egész napos programsorozat a Nógrád Megyei Önkormányzat, Balassagyarmat Város Önkormányzata, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő Felkészítő és Kiképző Parancsnokság, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön, az Ipoly Cipőgyár Kft, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága, valamint a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége közös szervezésében valósult meg.

 

A "Kéklámpás Nap" a megkülönbözhető jelzéseket használó járművek felvonulásával kezdődött a kórháztól a Civitas Fortissima térig, majd a megnyitót követően különböző bemutatók színesítették az eseményt. Az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák reggeli tornára hívták a fiatalokat, az adó- és vámhivatal Bevetési Igazgatósága kutyás bemutatót tartott, fellépett a Magyar Honvédség Légierő Zenekar Szolnok, továbbá bemutatót tartott a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Különleges Díszelgő Csoport is. A régi vármegyeháza dísztermében különböző érdekes tájékoztatókon és vetítésekkel egybekötött előadásokon vehettek részt az érdeklődők, illetve zenei program is tarkította a rendezvényt. Szintén a program részét képezte a balassagyarmati hivatásos tűzoltók látványos műszaki mentési bemutatója, amely arra a feltételezésre alapult, hogy egy személyautó balesetet szenvedett Balassagyarmat belvárosában, az autóban tartózkodó sofőr és utasa pedig beszorult a roncsba. A balassagyarmati tűzoltók rögzítették elmozdulás ellen a járművet, majd áramtalanították azt, ezzel párhuzamosan pedig megkezdték az életmentést. Az egység feszítővágó berendezéssel szabadította ki a kocsiból a sérülteket, majd átadta a helyszínen feltételezés szinten jelenlévő mentőszolgálat munkatársainak. A látványos műszaki mentési bemutató komoly érdeklődésre tartott számot a rendezvényre kilátogató fiatalabb és idősebb korosztály körében egyaránt.

 

A program keretében az iskolások számára egy tizenegy állomásból álló versenyt is rendeztek, amelynek két állomásán a tűzoltóktól is kaptak feladatot a fiatalok. Az egyik versenyfeladat keretében például a veszélyes anyagokat jelölő bárcákat ábrázoló kirakót kellett kirakni, míg a másik állomáson az erős tűzoltók versenyéről már ismert kalapácsdobozra kellett kétszáz ütést mérni kalapáccsal – ez utóbbi feladatban a tízfős versenycsapat minden tagja részt vehetett. A program résztvevői emellett megtekinthették a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárműparkját és technikai eszközeit, illetve megismerkedhettek a Nógrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság munkájával is.

 

A rendezvény egyik legfontosabb célja az volt, hogy a szervezetek bemutassák tevékenységüket, a fiatalok számára kedvet csináljanak a hivatásos pályához, s mindemellett a lakosság sok olyan hasznos információt kapott, amellyel fejlődhetett az ön- és mások mentésére irányuló képessége, illetve megtanulhatta mik a helyes és mik a helytelen viselkedési módok bizonyos veszélyes helyzetekben.

 

 

AktuálisBalassagyarmatKéklámpás Nap