2024.04.24, Szerda
Hűtőház és gyümölcsfeldolgozó épül Szécsényben
Szécsény Város Honlapja facebook

Hűtőház és gyümölcsfeldolgozó épül Szécsényben

Szécsény Város Honlapja facebook

2018.09.10. 14:11

A tervek szerint az üzemek működéséhez szükséges energiát napelemek szolgáltatják majd, így egy európai szinten is korszerű létesítmény jön létre, amely olcsó áraival versenyképesen segítheti a környékbeli gazdákat.

Hirdetés

A város vasútállomása mellett található ipari területen egyszerre épül egy új hűtőház és egy gyümölcsfeldolgozó. A cél a nyugat nógrádi kistérség mezőgazdaságának rehabilitációja és fenntarthatóvá tétele – mondta az alapkőletételi ünnepségen Bertényi Gábor, a Házikó Farm Kft. alapítója és tulajdonosa.

Stayer László, Szécsény polgármestere kiemelte a hűtőház beruházásra a Szécsényi Önkormányzat és Házikó Farm cégcsoport közös vállalkozása a HáziCOOL Korlátolt Felelősségű Társaság nyert 115 millió 218 ezer 116 forint vissza nem térítendő támogatást a TOP-1.1.3-15-NG1 pályázaton, amelynek célja a helyi gazdaság fejlesztése. A hűtőház mellett pedig a Házikó Farm Kft. építi meg a gyümölcsfeldolgozót, amely egy 400 millió forintos saját beruházás. Az építkezéshez vidékfejlesztési pályázaton 50 százalékos támogatást nyertek. Itt tartósítószermentes, frissen préselt gyümölcslevet állítanak majd elő.

Az alapkőletételi ünnepségen Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője kedvezőnek nevezte, hogy a megye területfejlesztési operatív programjába illeszkedve egy önkormányzat és vállalkozás közösen dolgozik a helyi termékek előállításán.

Skuczi Nándor, a Nógrád megyei önkormányzat elnöke hangsúlyozta, hogy a környékbeli gazdákat, őstermelőket, agrárvállalkozókat is erősítik majd a felépülő üzemek. Az ünnepségen elhangzott, a komplex fejlesztés legfontosabb célja, hogy a helyi gazdák ne legyenek kiszolgáltatva a piaci ingadozásoknak. Ne kelljen adott esetben egyből a szüret után eladni a termékeiket, amikor értelemszerűen a legolcsóbb, hanem a rendelkezésre álló hűtőkapacitással kivárni addig, amíg a legoptimálisabb áron értékesíthetik terményeiket.

AktuálisSzécsénygyümölcsfeldolgozó üzemhűtőház