2024.04.25, Csütörtök
Újra megrendezték a Salgótarjáni Tűzoltó Gyermektábort
pixabay - illusztráció

Újra megrendezték a Salgótarjáni Tűzoltó Gyermektábort

nograd.katasztrofavedelem.hu

2018.07.12. 21:00

Az idén hatodik alkalommal került megrendezésre a Salgótarjáni Tűzoltó Gyermektábor, melyen közel 30 gyermek vett részt az elmúlt héten.

Hirdetés

Salgótarján északi részén, a Tó-Strandon található Tarjáni Gyermektáborba költöztek be a gyerekek hétfőn reggel, ahol Pál Erika, a Salgótarjáni Önkéntes Tűzoltó Egyesület alelnöke, egyben a tábor főszervezője köszöntötte a gyerekekre felügyelő kollégáinkkal közösen a kis tűzoltókat. Egymás megismerését követően átbeszélték a tábor legfontosabb szabályait és szó esett a hét ütemtervéről is. Az első nap délutánját az elsősegély nyújtás alapjai elsajátításának szentelték. A Magyar Vöröskereszt szakembereinek segítségével a gyerekek megtanulták többek között az újraélesztést, valamint a sebkötözés alapjait.

A keddi délelőtt az iparbiztonsági szakemberek segítségével tűzoltó alapismeretet tanultak, különféle foglalkozások keretében. Ilyen volt a puttonyfecskendőből vizes palackra lövés, bevetési ruha időre történő felöltése, tömlőgurítás, tűzoltó készülék ismereti gyakorlat, veszélyes anyag ismereti foglalkozás, ügyességi pálya menekülő kámzsában. A foglalkozást követően egy verseny keretében adtak számot tudásukról, amelynek fődíja egy mindenki által nagyon szeretett csoki torta volt. A délután folyamán a Rózsaszín Párduc Tömegsport Egyesület íjászati részlegének vezetője segítségével a gyerekek kipróbálhatták ezt az ősi vadászati módot. Nagy sikert aratott nyíllal lőni a sok-sok színes lufira.

A szerdai nap programja korán indult, a reggeli után felkerekedtek és Budapest felé vették az irányt. A fővárosban a Zugligeti Libegő, majd János-hegy és az Erzsébet-kilátó nyújtott felejthetetlen élményt a gyerekek és kísérőik számára egyaránt. Délután a csoport ellátogatott a szentei Maszlik Családi Gazdaságba, ahol a táborozók maguk is kipróbálhatták a tehénfejést, megismerkedtek a sajtkészítés rejtelmeivel, majd végezetül, mindenki legnagyobb örömére, a gazdaság hat külön féle saját készítésű sajtját kóstolták meg.

A csütörtöki napon a kis tűzoltók off road autókkal hódították meg a Karancs-hegyet. A 729 méter magas „palóc Olümposz”-t mintegy húsz perc alatt küzdötték le, majd a végállomást követően a hegytetőn lévő kilátóról csodálhatták meg a tájat, onnan rövid sétával a Margit-kápolnánál pihentek a visszaút előtt. A délután egy „vizes délután” lett a táborozók hetében, hiszen megtekintették a salgótarjáni hivatásos tűzoltók vízből mentési gyakorlatát, melynek végeztével a bátrabbak mentőmellényt felvéve csónakázhattak a tavon, és a tóparton locsolkodhattak. Ezt követően a tábor közkedvelt programja következett, strandolás a városi strandon.

A tábor záró napján közlekedésbiztonsági nap került megrendezésre. Elsőként a salgótarjáni rendőrkapitányság szakembere gyerekeknek szóló videókban hívta föl a figyelmet a szabályszerű közlekedésre mind gyalogosan, mind kerékpáron. Ezt követően Szabó József, a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) szakképzési-oktatási tanácsadója tett látogatást a táborozó gyermekeknél, akitől szintén hasznos ismeretekre tehettek szert játékos formában. Az autós közlekedéssel kapcsolatos kisfilm levetítését követően a gyereknek kellett a látott szabálytalanságokat felfedezniük nyereményért cserébe. Ezt követően a gyerekek egy autós szimulátorral mérték össze tudásukat.

Az ebédet és a búcsúzkodást követően délután kettő órakor bezárta kapuit a tábor, az elköszönést követően egyhangúlag elhatározták, hogy egy év múlva ugyan-úgy, ugyan-itt újból találkoznak.

AktuálisSalgótarjánNógrád megyeSalgótarjáni Tűzoltó Gyermektábor