2024.04.25, Csütörtök
Idén is jelentős támogatásban részesülnek az önkéntes mentőszervezetek
nograd.katasztrofavedelem.hu

Idén is jelentős támogatásban részesülnek az önkéntes mentőszervezetek

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2018.06.21. 14:36

Idén öt önkéntes mentőszervezet jut Nógrád megyében pályázati támogatáshoz központi forrásból, közel kétmillió forint összértékben. Az erre vonatkozó döntést a közelmúltban hagyta jóvá a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója.

Hirdetés

Az önkéntes mentőcsoportok megalakítását és működésük szervezett kereteinek megteremtését hat évvel ezelőtt kezdeményezte a katasztrófavédelem. A központi, majd a területi rendeltetésű mentőszervezetek megalakítása és minősítése után a járási és települési szintű szervezetek életre hívása következett. Ezek a csapatok ma már jól kiegészítik a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkáját, képesek hatékonyan, a hivatásosok irányításával működni.

Az önkéntes mentőszervezetek erősítésének elsődleges célja mindig is a települések önvédelmi képességének növelése volt. A szervezetek bevonásával emelkedik azoknak a létszáma, akik helyben vállalhatnak szerepet a károk felszámolásában, helyreállítási munkákban. Jelenleg országosan több mint húszezer-kétszáz önkéntes áll beavatkozásra készen az emberek biztonsága érdekében.

A mentőszervezetekben tevékenykedők létszámának növekedésével arányosan a beavatkozások száma is emelkedett, tavaly már 198 katasztrófavédelmi műveletben vettek részt országos szinten az önkéntes mentőszervezetek. Ez az adat Nógrád megyei vonatkozásban 37 beavatkozás volt a 2017-es évben és ezek jellemzően állatmentések, személykeresések, viharkárok felszámolásai voltak. A beavatkozásokhoz azonban nemcsak elhivatottságra és szakmai tudásra, hanem megfelelő felszereltségre, a kor kihívásainak megfelelő technikai eszközökre is szükség van.

A korábbi évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem idén is kiírta azt a pályázatot, ami az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez kapcsolódó technikai eszközök, működési költségek finanszírozására, védőruházattal való ellátásukra, valamint a mentőszervezet tagjai oktatásának, vizsgáztatásának támogatására nyújt lehetőséget a központi költségvetésből.

 

A Nógrád megyében tevékenykedő mentőszervezetek 1.954.654 forint értékben nyertek el támogatást, amelyet technikai eszközre, kötelező gépjármű felelősségbiztosításra, hatósági műszaki vizsga díjára, illetve oktatásra, vizsgáztatásra fordíthatnak. A pályázati feltételeknek a Palóc Mentőcsoport tagjaként működő Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület, a Karancs Természetjáró és Védő Egyesület, a Cserhát Mentőkutyás, Különleges Mentő és Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület, valamint a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, továbbá a Bátonyterenyei Települési Mentőcsoport tagja: az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület felelt meg.

AktuálisNógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságönkéntes mentőszervezetek