2024.03.28, Csütörtök
330 millió forint kiegészítő támogatást kapnak a nemzetiségi iskolák és óvodák
Pexels - illusztráció

330 millió forint kiegészítő támogatást kapnak a nemzetiségi iskolák és óvodák

MTI

2018.02.21. 13:19

A nemzetiségi iskolák és óvodák 330 millió forint kiegészítő támogatást kapnak 2018-ra - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Budapesten, a támogató okiratok átadásakor a Parlamentben.

Hirdetés

Soltész Miklós közölte, 305 millió forintot 54 nemzetiségi önkormányzat által fenntartott intézmény között osztanak szét, 25 millió forintot pedig - idén először - hat nemzetiségi kulturális intézmény kap.

Az elnyert összeget a nemzetiségi önkormányzatok beruházásokra és intézményeik működtetésére fordíthatják - tette hozzá.

Az államtitkár arról beszélt, hogy 2010 óta nagy változások történtek a nemzetiségek életében. 2014 óta például a 13 őshonos nemzetiség parlamenti szószólót jelölhet és küldhet a parlamentbe, hét év alatt pedig a háromszorosára nőtt a nemzetiségek támogatására fordított összeg.

Az elmúlt hét és fél évben csaknem meghétszereződött a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott nevelési-oktatási intézmények száma: míg 2010-ben még csak 12 volt, ma már 82 van, a gyermeklétszám pedig a korábbi 3 ezerről 15 ezerre nőtt - közölte Soltész Miklós.

Úgy fogalmazott, a nemzetiségekre a kormány nem "teherként" tekint, hanem minden tekintetben számít és támaszkodik rájuk, mivel ők az összmagyarságot erősítik és támogatják.

Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi szószólója örömét fejezte ki amiatt, hogy az előző évhez képest új intézményekkel és fenntartókkal bővülhetett a támogatottak köre. Azt mondta, a támogatás eszköz ahhoz, hogy "több anyanyelven nevelkedhessenek a gyerekek", majd az iskolából kikerülve összetartozó közösségként tovább tudják vinni a nemzetiségi tradíciót és kultúrát.

AktuálistámogatásEmminemzetiségi iskoláknemzetiségi óvodák