2024.04.26, Péntek

Több mint kétszáz emberen segített már a nógrádi tűzoltó

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2018.01.02. 14:45

Angyal Tibor tűzoltó alezredes, a salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja alkalmából október közepén megrendezett véradáson hetvenedik alkalommal választotta az embereken való segítésnek ezt a módját.

Hirdetés

November 27. a Véradók Napja Magyarországon, ennek Nógrád megyei ünnepségén az alezredes elismerést vehetett át önzetlenségéért.

 

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hosszú évek óta rendszeresen szervez véradást a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Tagszervezetével közösen. A jó kapcsolatot, töretlen együttműködést mi sem példázza jobban, minthogy 2013 óta Véradóbarát Munkahely kitüntetéssel is büszkélkedhet az igazgatóság. A megyében szolgáló hivatásos és önkéntes tűzoltók életfeladatuknak választották az emberi életek megmentését, legyen szó a tűzesetek és műszaki mentések során végzett életmentésről, vagy akár a véradóként való helytállásról.

 

Angyal Tibor tűzoltó alezredes húszéves korában adott először vért - akkor még sorkatonaként szolgált a vácegresi laktanyában. Az azóta eltelt huszonkilenc év alatt rendszeres véradóvá vált, 1990-től, amikor felszerelt hivatásos tűzoltónak, már társaival közösen vettek részt a véradásokon. A családot is bevonta, bátyja például neki köszönheti, hogy a rendszeres véradás „mellékhatásaként” búcsút inthetett az életét éveken át megnehezítő migrénes fejfájásának. Sokan nem tudják, de egy-egy véradás számos jótékony élettani hatással jár: a kötelező tesztek elvégzését követően kiderül, milyen a vércsoportunk, kedvező hatása lehet a szervezetre nézve, a véradást megelőző szigorú szűrővizsgálat által pedig akár komoly betegségekre is fény derülhet.

 

Köztudott, hogy egyetlen véradással három betegen lehet segíteni, hiszen a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. Az alezredes az eltelt csaknem harminc évben kiemelt figyelmet fordított a véradásokra, hiszen mint mondja, így is segíthet másokon. Minden egyes véradással hozzájárul ahhoz, hogy megfelelő vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, valamint vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez. A ma már kirendeltségvezetőként dolgozó Angyal Tibor huszonkét éven át vonult hivatásos tűzoltóként káresettől káresetig, s noha mára már csak a kiemelt káreseteknél kell a helyszínen tartózkodnia, mégis – élete végéig – életcélja lesz embertársai segítése.

 

AktuálisvéradásNógrád Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságAngyal Tibor