2024.07.22, Hétfő
Folytatódik az eszközosztás az Idősügyi Infokommunikációs Programban
Kelet-Nógrád Közéleti Magazin

Folytatódik az eszközosztás az Idősügyi Infokommunikációs Programban

Skuczi Nándor facebook

2017.12.20. 16:00

A program keretében Bátonyterenye településen 12 közfoglalkoztatott segíti 60 idős mindennapi életét, magányának enyhítését. 

Az otthonukat elhagyni nem tudó 65 év felettiekre fókuszáló programban országosan 5000 fő számára biztosítanak laptopot, internet-szolgáltatást és az alapfokú digitális kompetenciák elsajátításához szükséges oktatást.

 


Magyarországon – az európai országokhoz hasonlóan – az egyik legjelentősebb társadalmi kihívás az elöregedés: a lakosság közel 4,5%-a, mintegy 430 ezer ember 80 év feletti, és az előrejelzések szerint ez a szám 2050-ig két és félszeresére nő. Az ebben rejlő problémakör nemcsak a szociálisan és egészségügyileg rászorulókat, hanem az idős korosztály túlnyomó többségét is érinti. 
Amint az egy 2013-as felmérésből is nyilvánvalóvá vált, az idősek három legfőbb problémája a magány, a bűncselekményektől való félelem és a kognitív képességek csökkenése. 

Az Idősügyi Infokommunikációs Program felelőse, Jeneiné dr. Rubovszky Csilla miniszteri biztos a program célját a következőképpen fogalmazta meg: „a kormány célja, hogy a korszerű infokommunikációs eszközök hozzájáruljanak az idősek életminőségének javításához, a családtagok idősgondozásból eredő terheinek csökkentéséhez, munkavállalásuk elősegítéséhez, a szociális és egészségügyi ellátórendszer tehermentesítéséhez, továbbá új munkahelyek létrehozásához.”

A rendszer működtetése a településenként kialakított diszpécserszolgálatok feladata lesz, amelynek munkatársai Skype-on keresztül naponta, személyesen pedig heti gyakorisággal tartják a kapcsolatot a résztvevőkkel, így enyhítve az idősek magányérzetét. A program másik fontos eleme a bűnmegelőzés, amelyben szintén nagy szerepet kap a résztvevő idősek számára ingyenesen biztosított számítógép és internet elérés, hiszen ezen eszközök segítségével vehetnek részt az idősek az ORFK által tartott online bűnmegelőzési skype-konferenciákon. A program az időskorral együtt járó egészségügyi kockázat – a demencia – megelőzésére is megoldást kínál: a Budapesti Műszaki egyetemmel együttműködve olyan számítógépes játékokat fejlesztettek ki, amelyek egyrészt a magányt enyhítik, másfelől hozzájárulnak a kognitív képesség csökkenésének megakadályozásához, frissen tartják a használók szellemi képességeit. 

Az Idősügyi Infokommunikációs Modellprogram 2015. szeptember 1. és 2017. augusztus 31. közötti tapasztalatai igazolták, hogy az infokommunikációs eszközök jelentősen javítani tudják az idősek életminőségét. A számítógépnek és internet-hozzáférésnek köszönhetően bővült, mélyült az idősek kapcsolati hálója, magányosságuk enyhült, emellett a kognitív frissességük megőrzése érdekében aktív felhasználóivá váltak a számítógépes játékoknak. A bűnmegelőzési skype konferenciák segítségével pedig az ellenük irányuló bűncselekmények számát is csökkenteni lehet.

Galéria

AktuálisBátonyterenyeNógrád megyeIdősügyi Infokommunikációs Program