2024.03.28, Csütörtök

Véget ért a városalapítás 95. évfordulója alkalmából meghirdetett dalverseny. A legjobbnak ítélt dalszövegek szerzőit december 13-án a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban részesítették elismerésben.

Hirdetés

A jubileumi emlékévhez kapcsolódó pályázatot a Bányász-Kohász Dalkör, az AKKORD Fúvós Kisegyüttes, a Kohász Művelődési Központ Egyesület, valamint a József Attila Művelődési és Konferencia Központ hirdette meg.

Egy előre közzétett dallamra írtak Salgótarjánról szóló világi és egyházi témájú dalszöveget a pályázók. Előbbihez jellemzően a város történelme és természeti szépségei, utóbbihoz a város egyházi és közösségi életéből merítettek ihletet az alkotók. A díjátadó ünnepélyes alkalmat adott arra, hogy a műveket átadják a helytörténeti gyűjtemények gondozásába, így mostantól a Balassi Bálint Megyei Könyvtár, a Dornyay Béla Múzeum és a Nógrád Megyei Levéltár is őrzi őket.

 

A város képviseletében Dániel Zoltán alpolgármester köszönte meg a pályázatot meghirdető egyesületeknek, szervezeteknek és a pályaművek alkotóinak, hogy ilyen formában is megemlékeztek Salgótarján 95. születésnapjáról. A Bányász-Kohász Dalkör előadásában elhangzottak a díjazott dalszövegek és a szerzők szóban is megosztották a városhoz kötődő érzéseiket, érzelmeiket a hallgatósággal.

 

Világi kategóriában a zsűri harmadik helyezést ítélt Tóth Péter munkájának, a második helyezést Boros Istvánné, a legjobb dalszövegért járó díjat Gál Józsefné kapta.

Egyházi kategóriában harmadik helyezést ért el Mester Györgyné munkája, második dr. Kuti István dalszövege lett, legjobbnak pedig Diósi János és Diósi Tamás közösen írt művét ítélte a zsűri.

AktuálisSalgótarjánBalassi Bálint Megyei KönyvtárDAL SALGÓTARJÁNRÓLBányász-Kohász Dalkör