2024.03.29, Péntek

Az MGYOSZ Salgótarjánban tárgyalt a szakképzés megújításáról

Splendidea Communications

2017.10.13. 17:34

A szervezet egy országos, minden megyére kiterjedő eseménysorozatot rendez idén ősszel.

Hirdetés

Az egyre növekvő hazai munkaerőhiány már nemzetgazdasági problémákat okoz. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a hazai szakképzési rendszer megújításában látja az egyik legkomolyabb lehetőséget a kihívás hosszútávú kezelésére. A szervezet egy országos, minden megyére kiterjedő eseménysorozatot rendez idén ősszel, hogy meghallgassa és összegezze a jelenlegi szakképzési rendszer problémáit és az érintettek (munkaadók, munkavállalók, önkormányzati képviselők, a szakképzéssel foglalkozó intézmények vezetői) bevonásával közös megoldásokat találjon. A mostani alkalommal Salgótarján városában került sor a többoldalú egyeztetésre.

 

A minőségi szakképzés és a munkaerőpiaci helyzet javítása elengedhetetlen a gazdaság versenyképességének növeléséhez, a bérek felzárkóztatásához. Ennek egyik feltétele az érdekeltekkel folytatott párbeszéd és az eredményes együttműködés. Ennek elősegítése érdekében az eseménysorozat részeként Salgótarján városában is tartottak egy eseményt, melynek keretében Valenta Linda, Foglalkoztatási Paktumiroda irodavezetője és Molnár Károly, önkormányzati képviselő, a Gazdasági, Városfejlesztési és Idegenforgalmi Bizottság elnöke tájékoztatta a helyi munkaadókat és a szakképzéssel foglalkozó intézmények vezetőit, a regionális munkaerőpiac és a szakképzés helyzetéről, illetve a városvezetés témához kapcsolódó terveiről. Elmondásuk szerint a város le van maradva sok szempontból a megye más településeihez, például Hatvanhoz képest, ezért kiemelten fontos lenne az ipari park gyors és nagymértékű fejlesztése. Egy 2021-ig tartó projekt keretében most azon dolgoznak, hogy képzéseket és munkaerőpiaci fejlesztéseket valósítsanak meg, kifejezetten a nehezebb helyzetben lévő csoportok (alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők, 25 év alatti fiatalok, pályakezdők) számára. Elhangzott továbbá, hogy a jelenleg inaktív, illetve a roma lakosság munkaerőpiaci integrációja is létfontosságú lenne. A vállalkozók részéről elhangzott, hogy az általános iskolai technikaórákat gyakorlatorientáltabbá kellene tenni a kompetenciák gyorsabb fejlesztése érdekében. Viszont a következő évekre előírt 40%-os béremelést a kkv-k többsége nem tudja kigazdálkodni, ezért sok esetben bele sem vágnak fejlesztésekbe. Véleményük szerint a közterhek további csökkentésére lenne szükség a hatékonyságnövelés érdekében. Az oktatási intézmények képviselői elmondták, hogy az intézményeik leromlott állapotban vannak, nem felelnek meg az igényeknek, de bezárni nem akarják őket, akkor sem, ha a tanulói létszám jelentős mértékben csökkent, mert attól tartanak, hogy akkor teljes mértékben megszűnne bizonyos szakmák képzése a megyében. Az esemény során Gablini Gábor, az MGYOSZ alelnöke bemutatta a munkaerőhiány kezelésének lehetséges eszközeit.

 

Gablini Gábor, az MGYOSZ alelnöke az Salgótarján városában rendezett eseményen elmondta: "A szakképzett munkaerő hiánya egyre nagyobb gondot jelet a magyar gazdaság minden ágazata számára. Az MGYOSZ becslései, illetve a hazai vállalatvezetők visszajelzései alapján jelenleg mintegy 150-200 ezer új munkaerő hiányzik a piacról. A fiatal generációk mobilitási hajlandósága jelentősen megnőtt az elmúlt időszakban, gyorsul a munkavállalási célú elvándorlás, különös tekintettel a szakképzett és egyetemi végzettséggel rendelkező munkavállalók esetén. Ugyanakkor a gazdaság bővülésével egyre nő a munkaerőszükséglet hazánkban.”

 

A szakképzés helyzetének és megítélésének javítása az egész országra kiterjedő kérdés, de megyei szinten is jól láthatóak a problémák. Nógrád megyében például az elmúlt 6 év alatt 35%-kal esett a szakközépiskolai tanulók száma: míg 2011-ben közel 2250 diák vett részt szakképzésben, ez a szám jelenleg 1440 körüli csupán. A munkaerőhiány ezzel párhuzamosan nőtt a megyében: az azonos időszakban a kezdeti, 990 körüli betöltetlen álláshely száma, idén nyárra már majdnem elérte a 2900-at a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint.

A munkaerőpiaci helyzet javítása érdekében, a szakképzési rendszerre is vonatkozóan az MGYOSZ egy komplex javaslatcsomagot dolgozott ki, melynek néhány fontosabb eleme a következő:

  • A bérszínvonal, a reálbérek differenciált emelése szükséges – jogszabályi beavatkozás helyett tárgyalásos úton, piaci alapú munkáltatói döntésekkel.
  • Csökkenteni kell az adóéket és a munkáltatói terheket, hogy a rosszabb helyzetben lévő vállalkozások is képesek legyenek a béremelésre.
  • Mérsékelni kell a munkavállalási célú elvándorlást, melynek alapfeltétele a tisztességes megélhetést nyújtó munkahelyek, magas színvonalú képzések és szakképzés biztosítása a fiatal generációk számára.
  • Élénkíteni kell a belföldi regionális mobilitást.
  • A vállalati szféra által meghatározott kimeneti paraméterekkel működő át- és továbbképzésekre kell helyezni a hangsúlyt az aktív munka-erőpiaci eszközök között.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége – annak érdekében, hogy teljes képet kapjon a hazai szakoktatásban felmerülő problémákról – párbeszédet kezdeményezett a szakképzésben résztvevő fiatalokkal. A szövetség Magyarósi Csaba, youtube vlogger közreműködésével felhívást tett közzé a Youtube-on és az MGYOSZ Facebook oldalán, melyben a szakképzésben résztvevő diákokat arra kérik, osszák meg tapasztalataikat a Szövetséggel.

AktuálisSalgótarjánszakképzésMunkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége