2024.03.19, Kedd

II. Nemzetközi Nógrád Maraton – Képek, eredmények

korkep.sk

2017.08.22. 08:52

Augusztus 20-án, másodízben rendezték meg a Nemzetközi Nógrád Maratont Losonc és Salgótarján között. Hasonlóan az elmúlt évhez a távot egyénileg és váltóban lehetett teljesíteni.

Hirdetés

Amíg tavaly 66-an jelentkeztek be, az idén már 105-en, ami az érdeklődés jelentős emelkedését jelenti. Salgótarján városa az idén ünnepli várossá alakulásának 95 évfordulóját, a  futók fogadása az ünnepi műsor kiemelt részét képezte.

Dániel Zoltán salgótarjáni alpolgármestere a Körkép.sk kérdésére elmondta, hogy a maratoni futás előkészítése már a tavalyi maratoni futás után elkezdődött, „miután szeptemberben leültünk Losonc alpolgármesterével, átbeszéltük a tanulságokat, a pozitív és negatív dolgokat, és úgy döntöttünk, hogy ha már életre hívtuk ezt a maratont, akkor folytassuk. Úgy döntöttünk hogy ezt megpróbáljuk hagyománnyá tenni, s 2017-ben is megrendezzük.”

 

A konkrét előkészületek tavasszal kezdődtek, amikor megbeszéltük a pontos időpontot, maradtunk az augusztus 20-nál, és megbeszéltük, hogy a tavalyihoz hasonlóan Losoncon legyen a rajt és Salgótarjánban legyen a befutó. Azután többször egyeztettünk Losoncon és Salgótarjánban, nagyjából egy hónappal ezelőtt összeállt minden.

Úgy érzem mind a két fél nagyon örül annak, hogy ez a maraton létrejött, már csak a testvérkapcsolatok elmélyítése okán is. Nem mellékesen, ahogyan most látjuk, a tavalyihoz képest közel a duplája van nevezésben.”

 

A verseny igazgatói Pavol Baculík Losonc város polgármestere és Takács Eszter a Nógrád Megyei Intézményfenntartó Központ munkatársa voltak, szervezői Losonc és Salgótarján városa, valamint a losonci Novohrad Polgári Társulás voltak. Társszervezőként a lebonyolításában jelentős segítséget nyújtottak az útvonalra eső szlovákiai és magyarországi községi hivatalok, a szlovák és magyar rendőrség, a mentőszolgálat, de a tűzoltóság is.

A tavalyihoz hasonlóan önálló felügyelete volt a vasúti átjáróknak.  Ezek lezárása esetén néhány percre leállították az odaérkező futókat, és az „állásidőt” leszámították az elért időeredményből. A váltók csapattagjai 10 km-enként váltották egymást.

A tavalyihoz viszonyítva lényegesen jobban széthúzódott a mezőny, ugyanakkor a győztesek jóval rövidebb idő alatt tették meg a távot. Annak ellenére, hogy az időjárás minden oldalát felvonultatta. A mezőny szemerkélő esőben indult, majd zuhogott, és a végén a napot is láthatták a futók.

 

A futás a losonci Városligetből indult a Salgótarjáni főtérre érkezett. Útvonala a Losonc, Fülekkovácsi, Perse, Bozita, Sávoly, Fülek, Püspöki, Ragyolc, Sátorosbánya, Somoskőújfalu, útvonalon haladt.

A versenyzőket a rajtnál a kétszeres olimpiai résztvevő futó, Szikora Pál indította útjukra.

A futókat minden településen a versenyszabályzatában előírt módon frissítők (víz, gyümölcsök) várták. A saját italt kérő versenyzők is megkapják az ellátásukat. A váltók tagjai a 10., 20. és a 30. km-nél váltották egymást.

 

A férfiak abszolút versenyét Eördögh Ákos (Miskolc) nyerte 2:43:01-es idővel Zabari János (Budapest, 2:50:20) és Ďuran Ján (Gömörpanyit, 2:58:40) előtt.

Az 18-39 éves férfiak kategóriáját Eördögh Ákos nyerte Farkas Róbert (Szolnok, 4:04:14) előtt.

Az 50-59 éves férfiak kategóriájának élén a tavalyi győztes Roman Tománek (Slavičín, 3:19:41) végzett, több mint 10 percet javítva tavalyi eredményén, Széli József (ZENIT SE, 3:31:56) és Radek Šály (Selmecbánya, 3:39:49) előtt. Megjegyezve, hogy utóbbi tavaly több mint 10 perccel gyengébb idővel a második lett.

 A nők abszolút versenyét a tavalyi 3. helyezett Zólyomi Kinga nyerte, több mint 2 percet javítva a múlt évi eredményén. A második helyen Alžbeta Tiszová (TMS International, Košice, 3:54:27) a harmadikon Eva Marková (BK STEEL Košice, 3:55,07) ért célba.

A 40-49 korosztályú nők versenyét Zólyomi Kinga  nyerte meg Eva Marková (Steel Košice, 3:54:23) és Kerekes Heni (Mátranovák, 4:04:58) előtt.

 A nők 50+  kategóriát Alžbeta Tiszová nyerte.

A női váltót a salgótarjáni általános iskola fiatal csapata, a Tájfutó lányok nyerték 3:09:07-es kiváló idővel a nagykürtösi Bežci VK  (4:00:06) előtt.

A vegyes váltó élén a RUN FOR RUN csapat végzett 3:04:36-os idővel a nagykürtösi (3:30:39) és a La Martin csapatok előtt.

A Nordic Walking  gyalogos csapatai  5:24:52 ill. 5:30:43 idővel teljesítették a távot.

forrás: korkep.sk

Galéria

AktuálisSalgótarjánLosoncNemzetközi Nógrád Maraton