2024.03.28, Csütörtök

Elhunyt Rétság egykori polgármestere

retsag.net

2017.07.13. 12:23

Elhunyt Gresina István Rétság város díszpolgára és Nógrád megye díszpolgára. Temetéséről később történik intézkedés. 

Hirdetés

Gresina István 1938-ban született. Elvégezte a Pénzügyi és Számviteli Főiskolát. Kezdettől pénzügyi vonalon dolgozott, majd 1970-től a rétsági Járási Hivatal elnöki feladatát bízták rá. Ettől az időtől kezdve a közigazgatás és a közélet különböző területein tevékenykedett, és dolgozott Rétság és a kistérség fejlődéséért. 1990-ben, az önkormányzati választások előtt a Városi Tanács elnöke volt. 
Az önkormányzati választásokat után, a közigazgatási rendszer átalakulását követően 1994-től 2002-ig a város polgármestere. 2002-ben a képviselő-testület döntése alapján a Város Díszpolgár címben részesült, ugyanebben az évben Nógrád Megye Díszpolgári címmel is kitüntették. 

Polgármesteri tevékenysége idejére esett az Ipari Park alapítása, és az első üzemek beindítása. A kezdetek igen küzdelmes időszaka mégis meghozta a város számára gyümölcsét, mert azt, hogy ma a város 1000-nél több munkahellyel, és magas szintű bevételekkel rendelkezik, ennek az ipartelepítési projektnek köszönhetik. 
Ez idő alatt létesült a Mentőállomás, szerezte meg Rétság a honvédségi laktanya területét - ami a hasznosítás lassan kezdődő beindulásával, de - megteremtette a lehetőséget a Járóbeteg-szakellátó központ, a Munkaügyi központ, a Katasztrófavédelmi őrs elhelyezésének, és a mostani tervekben szereplő Tanuszoda elhelyezésének, több más szabadidős és kulturális tevékenységnek. Polgármesteri tevékenysége alatt épült ki a gázhálózat, bővült a szennyvízhálózat. (korábbi vezetői ciklusában az ivóvízhálózat.) Ezek a beruházások tették igazából várossá Rétságot. 
Kapcsolatai révén nyugdíjas éveiben is segített, ahol tudott. Több más mellett vezetőségi tagja volt  a Városi Sportegyesületnek, illetve a Leader programot lebonyolító DIPÓ egyesületnek.  
Életének 79. évében távozott.

AktuálisRétságGresina István