2024.04.20, Szombat

Salgótarjánban járt az Országos Gyermekjogi Roadshow

Integrált Jogvédelmi Szolgálat

2017.04.23. 09:05

Április 22-én 400 fő részvételével Salgótarjánban állomásozott az Integrált Jogvédelmi Szolgálat „Gyere-K-épbe" elnevezésű gyermekjogi rendezvénysorozata. Az országos roadshow negyedik helyszínén a gyermekotthonokban és nevelőszülőknél élő gyermekek és kísérőik egész nap hasznos gyermekjogi ismeretterjesztő és szakmai programokon vettek részt.

Hirdetés

A rendezvény keretében kialakított jogpontokon a résztvevő gyerekek különböző játékokon keresztül többek között a kapcsolattartáshoz, az oktatáshoz, a tulajdonhoz való jogról, a panaszjog gyakorlásának módjáról, valamint a beteg gyermekek jogairól tájékozódhattak. A jelenlévők a helyi társszervezetek – a Rendőrség, a Vöröskereszt, a Mentők és a Katasztrófavédelem – munkájába is betekintettek, miközben praktikus ismereteket szereztek az elsősegélynyújtásról, a közlekedésbiztonságról vagy éppen a bűnmegelőzésről.

Ezek mellett a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának közreműködésével az egészséges életmód, a Salgótarjáni Család-, Esélyteremtési és Önkéntes Ház segítségével pedig az esélyegyenlőséghez való jog is középpontba került.

Nagy sikere volt a rendezvény kísérőprogramjának, a regionális labdarúgó-bajnokságnak is, amelyet a szolgálat azzal a céllal szervezett a résztvevő lányoknak és fiúknak, hogy felhívja a figyelmet az egymás iránti tisztelet és az egészséges életmód fontosságára.

 

Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat kiemelt feladatának tartja a gyermekek jogainak maradéktalan érvényesülését, a felnövekvő társadalom jogtudatosításának erősítését és széles körű fejlesztését. A szervezet jogelődje, az OBDK e célból indította útjára 2015-ben a „Gyere-K-épbe" elnevezésű rendezvénysorozatát, amely a gyermekotthonokban, nevelőszülőknél élő gyerekeket és kísérőiket szólítja meg.

Az idei roadshow 2 hónapon keresztül az ország 7 helyszínén – Győrben, Gyulán, Salgótarjánban, Szolnokon, Szekszárdon, Tatabányán és Budapesten - egy-egy szombati napon biztosít hasznos gyermekjogi ismeretterjesztő programokat és egész napos kikapcsolódást az érintett résztvevőknek.

AktuálisSalgótarjánGyere-K-épbeOrszágos Gyermekjogi Roadshow