2024.03.28, Csütörtök

Intenzív havazás kezdődött Nógrád megyében

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2017.01.04. 15:51

Ma reggeltől intenzíven havazik Nógrád megyében, emiatt csúszóssá váltak az utak. Ilyen időjárási körülmények esetén megváltoznak az út- és látási viszonyok, s ezekhez a gyalogosan vagy járművel közlekedőknek egyaránt alkalmazkodni kell a balesetek megelőzésének érdekében.

Hirdetés

A legfontosabb tanács, hogy ilyen időjárási körülmények során csak megfelelő műszaki állapotú, megtankolt és a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak, elengedhetetlen emellett ilyenkor a téli gumi, a hólánc és a megfelelő fagyálló folyadék használata. Szintén célszerű indulás előtt az autóba meleg takarót és folyadékot készíteni, valamint feltöltött mobiltelefont magunknál tartani (esetleg autós telefontöltőt vagy tartalék akkumulátort beszerezni), valamint indulás előtt tájékozódni az útviszonyokról és az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról. Fontos, hogy csak akkor induljon útnak, ha halaszthatatlan dolga van, s ha elakad, vagy túl veszélyesnek látja a továbbhaladást, húzódjon le az útpálya szélére és kapcsolja be az elakadásjelzőt, illetve tegyen ki jól látható vészjelzést. Ha feltétlenül szükséges útnak indulni, mindig kísérő társsal tegye, és csak abban az esetben, ha meggyőződött róla, hogy úti célját biztonsággal eléri, és a visszautazás feltételei is biztosítottak.

 

Megfelelő előrelátással fel lehet készülni a rendkívüli helyzetekre, ehhez a híradások rendszeres nyomonkövetése az egyik legcélszerűbb megoldás. Készítsenek be továbbá hólapátot, sót, homokot, elemes rádiót és zseblámpát, tartalék elemeket. Azok, akik rendszeresen gyógyszert szednek, ebben az időszakban mindig készítsenek be előre megfelelő tartalékot, s ugyanez a tartalék beszerzés célszerű tüzelőanyagból is. Tároljon otthonában egy hétre elegendő élelmiszert az egész család számára, s legyenek otthon alapvető gyógyszerek, kötszerek, ha csecsemő van a családban, számára tápszerek is. Egyenek rendszeresen és fogyasszanak bőségesen folyadékot, de kerüljék a koffeint és alkoholt tartalmazó italokat. Öltözködjenek az évszaknak megfelelően: a réteges, könnyű, meleg ruházat jobb, mint az egy réteg nehéz ruházat. Figyeljünk a fagyás és kihűlés jeleire: ha nem érezzük végtagjainkat, vagy ezek fehérré válnak kérjünk orvosi segítséget. Ha embertársainkon kihűlés jeleit látjuk, vigyük az áldozatot meleg helyre, a nedves ruhát távolítsuk el róla és adjunk meleg, nem alkoholos italt, ha az áldozat öntudatánál van, emellett szintén kérjünk orvosi segítséget a leghamarabban.

 

Hóvihar esetén maradjanak az otthonukban, húzzák le a redőnyöket, fogyasszanak meleg italokat és ételeket, valamint ne végezzenek kockázatos tevékenységet, hiszen egy esetleges baleset esetén a hóesés intenzitásától függően lehet, hogy a mentők sem tudják megközelíteni a házat. Ne mozduljanak ki, hacsak nem muszáj, gyalog viszont ne tegyenek meg hosszabb távokat, főleg ne egyedül. Ha mégis ki kell mennie az épületből, mindenképp öltözzön fel vastagon és rétegesen, ne hagyja semelyik testrészét fedetlenül, mert a hideg és az erős szél együtt hamar fagyási sérüléseket okozhat. Ha lakását a lehullott hó elzárta a külvilágtól, értesítse a hatóságokat, akik a segítségére sietnek majd, és készüljön fel az esetleges hosszabb benntartózkodásra.

 

Otthonunkban ilyenkor előfordulhat átmeneti áram- és energia kimaradás, ilyen esetekben is őrizzék meg nyugalmukat, s figyeljenek oda tüzelő- fűtőberendezésük esetén a megfelelő füstelvezetésre. Azokat a PB gázzal üzemelő fűtőkészülékeket, amelyek nincsenek a kéménybe kötve, vagy az égéstermékek szabadba történő kivezetése más módon nem megoldott, soha ne üzemeltesse folyamatosan zárt térben. A helyiség nagyságától és a fűtési fokozattól függően legalább egy-másfélóránként szellőztetni kell a helyiséget, ellenkező esetben a felgyülemlő égéstermékek mérgezést okozhatnak. A gázszolgáltatás ideiglenes kimaradása esetén ne hagyja nyitva a fűtőkészülék elzárócsapját. Gondoskodjon világítóeszközökről, tartsanak üzemképes állapotban egy elemről működtethető rádiót és biztosítson hozzá tartalék elemeket.

AktuálisNógrád megyehavazásNógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság