2024.03.29, Péntek

Most lehet legalizálni az engedély nélküli kutakat

mti

2016.08.10. 10:12

Legálissá válhatnak az engedély nélkül létesített kutak, miután megjelent az engedély nélkül kialakított vízilétesítmények legalizálását ösztönző jogszabály-változás - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Hirdetés

Minden bizonnyal sokan vannak azok, akik mindenféle engedély nélkül csak úgy fúratnak egy kutat a kertjükben, hogy locsolhassák azt. Pedig az évi 500 köbméter vízkivétel alatti kutak létesítését a települési jegyzőknél kell(ene) engedélyeztetni/bejelenteni, efelett a vízügyi hatóság az illetékes eljáró szerv.

 

A 2016. június 4. előtt illegálisan kialakított kutak fennmaradását bírságmentesen lehet engedélyeztetni az illetékes vízügyi hatóságoknál 2018 végéig - közölte az agrárkamara.
    

Az 1995. évi vízgazdálkodásról szóló törvényt módosító új jogszabály a jogellenesen létrehozott vízilétesítményeket,  elsősorban a mezőgazdasági célú kutakat érinti.
     
    

A módosítás nem tesz különbséget a vízkivételt biztosító vízilétesítmények között, kiterjed minden illegálisan létesített vízbeszerző létesítményre, így a vízügyi hatóságok, illetve a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkört gyakorló települési önkormányzatok jegyzőinek eljárásaira is - írja közleményében a kamara.
    

Eddig azt a vízhasználót, aki vízjogi engedély nélkül hozott létre vízkivételt biztosító létesítményt, a vízügyi hatóság kötelezte a kivételezés megszüntetésére vagy felfüggesztésére, illetve magának a kútnak az átalakítására vagy megszüntetésére. Ezen kívül 300 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot is ki lehetett szabni a vétkesre. 
    

A törvénymódosítás már az Európai Unió Víz Keretirányelvével is összhangban van, így lehetővé válik, hogy a legálissá vált kutak tulajdonosai európai uniós pályázatokon is indulhassanak. 
    

Országos hírekkútagrárkamaraengedély