2024.04.26, Péntek

Új időszaki kiállítás nyílik a Palóc Múzeumban

Palóc Múzeum

2017.03.01. 12:29

A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum "A gép forog, az alkotó pihen" Harminc éve hunyt el Szabó József Madách-gyűjtő című kiállítás március 9-től augusztus 30-ig látogatható.

Hirdetés

 

A balassagyarmati Palóc Múzeum új időszaki kiállítást nyit meg március 9-én 16.30 órakor "A gép forog, az alkotó pihen" címmel. Harminc éve hunyt el Szabó József Madách-gyűjtő.

A kiállítást Kácsor Zoltán, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum irodalomtörténésze nyitja meg.

 

Egy verseskötet kulisszatitkai 1840-ből
Madách Imre, Lant-virágok
A fiatal Madách, verseit Lónyai Etelkának, évfolyamtársa és barátja testvérének ajánlotta volna, azonban végül a kötetben édesanyját részesíti ezen megtiszteltetésben. Verseinek megjelenését Majthényi Anna, édesanyja finanszírozta, s mire a mű napvilágot látott, már túl volt az eszményi, plátói románcon. Eredetileg fel sem kívánta fedni kilétét, Zaránd álnéven szerette volna megjelentetni verseit. Heves érzelmei miatt pedig kerülni kezdte a Lónyai család társaságát, amelyre majdnem ráment a barátsága Lónyai Menyhérttel. Lónyainak egyébként nem volt szerencséje a szerelmes költőkkel, feleségét, Kappel Emíliát még leánykorában egy heves pillanatában maga Petőfi Sándor jegyezte el, Liszt Ferenc egy koncertje után.


Madách Imre verseskötete mindössze ötven példányban jelent meg, sajtóvisszhang nélkül. A kötet ugyanis szűk baráti körnek készült. A kevés példányszámú, és a magánhasználatra, ismerősök közt szétosztott kötetnek csak három példányához van ma hozzáférés.

A március 9-én nyíló kiállításon ezek közül kettő is megtekinthető lesz.

 

KitekintőBalassagyarmatPalóc MúzeumMadách Imre