2024.03.29, Péntek
Elfogadták Salgótarján klímastratégiáját
Illusztráció: Pexels

Elfogadták Salgótarján klímastratégiáját

mti

2022.05.27. 13:59

Elfogadták Salgótarján klímastratégiáját a megyei jogú város közgyűlésének csütörtöki ülésén. A cél, hogy 2030-ra 20 százalékkal csökkenjen a városhoz köthető szén-dioxid-kibocsátás.

Hirdetés

Fekete Zsolt (Salgótarján, Szeretem! Egyesület-DK-Jobbik-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd-Tarjáni Városlakó Egyesület) polgármester az ülésen ismertette: az önkormányzat a Széchenyi 2020 programban 20 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból a Dipol Intézet Kft. és az Atrois Kft. szakmai közreműködésével valósítja meg a projektet.

A stratégia tartalmazza, hogy az épületek üzemeltetéséből származó üvegházhatásúgáz-kibocsátás legalább 20 százalékkal csökken 2030-ig 2018-hoz képest, a közlekedésből származó üvegházhatásúgáz-kibocsátások pedig 2030-ban nem haladják meg a 2018-as szintet.

Ezen célokhoz kapcsolódva a települési zöldfelületek fele megújul, az épített környezetben a hőszigethatás 30 százalékkal csökken következő nyolc évben. 2023-ig várostérségi hőségriadótervet fogadnak el, és még az idén felmérik a természeti és épített értékek sérülékenységét.

Klímareferens munkakört hoznak létre a munka koordinálására és klímaalap biztosít pénzt olyan kisebb tevékenységek elvégzéséhez, amelyekhez nincs sem EU-s, sem más támogatási forrás. Ebből az alapból fedezik a pályázatokhoz szükséges önrészt is. A klímaalaphoz - a pályázati források mellett - a költségvetésből minden évben meghatározott összeget vagy százalékot különítenek el.

A város jövőképében kiemelt hangsúlyt kap a fejlett kisvárosias élet, amelyben fontos érték a környezettudatos életmód. Lényeges eleme a háztartások és egyéb lakossági beruházások, illetve az ipari üzemek és gazdasági vállalkozások energiahatékony fejlesztése, ennek célzott támogatása, külön fókuszálva a sérülékenyebb társadalmi csoportokra, településrészekre, valamint a kis- és középvállalkozásokra.

Hasznosítani akarják a barnamezős területeket, hangsúlyt fektetnek a környezettudatos oktatásra és a közművelődési lehetőségek fejlesztésére, továbbá a lakosságot és gazdasági szereplőket is bevonó szemléletformálásra.
 

A következő években dolgoznak a környezetbarát közlekedési módok elterjesztésén, a zöldterületek bővítésén, az erdőtelepítésen, új napelempark építésén a városban és környékén. Ez kizárólag barnamezős beruházásban valósulhat meg, és jogi eszközökkel is korlátozzák a zöldmezős beruházásokat.

Salgótarján klímastratégiáját tíz igen szavazattal, két tartózkodás mellett fogadták el.

Helyi hírekSalgótarjánklíma