2024.03.28, Csütörtök

Lehetetlen gázszerelőt keríteni Nógrád megyében

24.hu

2017.10.04. 12:01

A legkevesebb hivatalosan is ellenőrzést végző szakember Nógrádban van, 31-en rendelkeznek felülvizsgálati joggal.

Hirdetés

Van olyan megye Magyarországon, ahol majdnem 2000 lakás jut egyetlen gázszerelőre, ennyi helyen fizikai képtelenség ellenőrizni a gázkészülékeket. Az egész országban rosszul néznek ki a számok, ezért a fűtési szezon előtti kapkodásban már szinte esélytelen ráérő szakembert találni. 

Térképre rakták a „gázhelyzet” legfontosabb mutatóit, ezekből látszik, merrefelé érdemes már jó előre szakember után nézni. Sajnos ezzel már csak a jövő év végi hidegekre segíthetünk felkészülni.

Akinek most jut eszébe, hogy még az október 15-én induló fűtési szezon előtt ellenőriztetné a gázkészülékeit, de nincs saját gázszerelője, azok készüljenek fel egy kisebb tortúrára.

A legtöbb gázszerelő egyszerűen nemet fog mondani, néhányan egy 2-3-4 héttel későbbi időpontot javasolnak, legjobb esetben 10-15 ezer forintos felárért bólintanak páran arra, hogy hamar megnézzék a kazánt vagy a konvektorokat.

 

Annak érdekében, hogy pontosan lássuk, mennyire nehéz ebben az időszakban gázszerelőt keríteni, a 24.hu kigyűjtötte a releváns adatokat, és térképre is rakta a fontosabbakat. Elöljáróban annyit, hogy nagyon nehéz. Ha Ön Jász-Nagykun-Szolnok vagy Nógrád megyében lakik, akkor inkább a lehetetlen szóval barátkozzon, és a budapestiek se gondolják azt, hogy szokás szerint kivételezettek.

A helyzet nem rózsás, de van megoldás a gázszerelőhelyzettel képben levők szerint.

Miért nem sikerül gázszerelőt találni? Egy dolog biztos legtöbbünknek eszébe jut: ők is elmentek inkább külföldre dolgozni. A Gáziparosok Országos Egyesületének (GOE) elnöke, Illés Zoltán szerint nem ez a megoldás.

Ha valakinek kiépített ügyfélköre van, akkor itthon is meg tudja keresni közel azt a pénzt, amit külföldön alkalmazottként meg tudna – mondta Illés Zoltán, aki szerint ebből a pénzből palotát nem vesznek a gázszerelők, de nagyon tisztességesen meg tudnak élni.

Statisztikai alapokon álló választ viszont azért nem lehet adni, mert a Központi Statisztikai Hivatal nem rendelkezik adatokkal a gázszerelőkről, a gszj-ben viszont jelenleg 5608 név szerepel, hivatalosan ennyi emberhez fordulhatunk, ha gázszerelőre van szükségünk. Vannak olyanok, akik bütykölnek gázkészülékekkel anélkül, hogy ide felvetették volna magukat, és olyanok is vannak, akiknek szerepel itt a nevük, pedig már nem szerelnek gázt. A valósághoz viszont nagyon közel áll a hivatalos lista, ebben mindenki egyetértett, akit csak kérdeztem róla.

 

A most következő térkép viszont már többet elárul arról, miért felelőtlen dolog az utolsó pillanatig várni a gázszerelő-kereséssel. Főleg ott, ahol nagyon sötét a térkép, de ehhez tegyük hozzá, hogy sok szakember nem ott dolgozik területileg, ahol felvették a gszj-be. 

Az oszlopok azt mutatják a térképen, hogy egy-egy megyében mennyi gázszerelő dolgozik, a sötétebb rész pedig azt, hogy közülük hányan bírnak felülvizsgálati joggal, amit a gázszerelői képesítés után plusz tanulmányokkal lehet megszerezni. A felülvizsgálati jog jelenti azt, hogy egy szerelő legálisan ellenőrizheti a gázkészülékeket, ezért ehhez érdemes viszonyítani. Itt már kezdenek látszani a gondok, ugyanis a szerelőknek mindössze durván a fele (2571 fő) tud felmutatni ilyen papírt. A legkevesebben, 31-en Nógrádban vannak az ilyen szakemberek, de a jóval népesebb Jász-Nagykun-Szolnok megyében is csak 54 ilyen szerelő van, miközben a hasonló népességű Veszprémben majdnem kétszer ennyi (105 fő). 

A megyék színezése attól függ, hogy egy felülvizsgálati joggal rendelkező gázszerelőre hány lakos jut, ami itt nem taglalt okokból nem a legjobb mérőszáma a gázszerelőhiánynak, de azt megmutatja, hogy hol van kevés szerelő a népességhez képest. A már emlegetett két megye mellé népességarányosan Borsod zárkózik még a sor végén. A két szélsőség Jász-Nagykun-Szolnok és Zala: utóbbiban egy szerelőre harmadannyi ember jut.

 

Egy szerelő közel 1000 lakásért felel. Az eddigi számok főleg két dolog érzékeltetésére szolgáltak:

kevés a felülvizsgálati joggal bíró gázszerelő, és megyénként eléggé egyenlőtlen a népességarányos eloszlásuk. 

 

Az igazán hajmeresztő számok viszont ezen a második térképen látszanak. Itt a színkódok azt mutatják, hogy megyénként hány gázzal (vagy gázzal és fával) fűtött lakás jut egyetlen felülvizsgálni jogosult szerelőre. Ennek egy része a konvektorral vagy kályhával fűtött lakásokat, a másik a kazánnal fűtötteket jelenti. Mivel egy kazánnal sokszor több lakást is fűtenek, viszont jobb mutató nincs, ezért pontosan nem olvasható le, hogy egy szerelőre hány olyan hely jut megyénként, ahol dolga van, de a nagyságrendek azért látszanak.

Ha a konvektoros, kályhás lakásokat nézzük, ott viszont egészen konkrét számokat lehet mondani.  Kezdjük a legbrutálisabbal:

Jász-Nagykun-Szolnok megyében egy gázszerelőre 1105 ilyen lakás jut. Azaz ha mindenki minden évben ellenőriztetné őket (ahogy kellene: itt a rendelet), havonta mindegyik szerelőnek körülbelül 100 lakásban kellene ellenőriznie a készülékeket.

A spektrum másik vége Komárom-Esztergom, ahol csak 99 lakás jut egy szerelőre. Az országos átlag pedig 357 lakás. Az országos átlag kétszerese körül mozog ebben a tekintetben Békés, Nógrád és Heves is. 

Azt viszont láthatjuk, hogy egy-egy felülvizsgálati joggal rendelkező szerelőn hány lakás biztonságos fűtése múlik:

átlagosan egy gázszerelőre 916 lakás jut. Jász-Nagykun-Szolnokban ez a szám majdnem 2000, valamint négy másik megyében és Budapesten is 1000 felett van.

Hát így akarja valaki az utolsó pillanatban ellenőriztetni a gázkészülékeit.

 

Adódik a kérdés, hogy mit mond a másik oldal, milyen megoldást látnak a gázszerelők a problémás helyzetre? És az is kérdés, miért nincs több gázszerelő, ha munka pedig lenne bőven?

A gázosok egybehangzóan azt állítják, nem lenne baj, ha az embereknek nem az utolsó pillanatban jutna eszükbe ellenőriztetni a készülékeket. Így viszont tűzoltásnak marad a hétvégi munkavégzés, jelentős felárért.

Az ellenőrzés nem szezonhoz kötött, tavasszal, holtszezonban sokkal egyszerűbben elvégeztethető – mondta Illés Zoltán, aki szerint ha „tudatosabbak lennének a fogyasztók”, nem lenne ekkora zűr a gázkészülék-ellenőrzések miatt.

Ő és több gázszerelő is kifejtette, hogy érdemes szerződést kötni egy szerelővel, mivel ilyenkor biztosan ki fog menni, ha hívják. Ez persze egyrészt kötöttség, de mivel látványosan hiányszakmáról van szó, így megfontolandó az elköteleződés. A jobb szerelők manapság már megélnek bőven a kialakított ügyfélkörükből, ami viszont visszavezet a cikk elejéhez, és azt sejteti, hogy ha nem is külföldi munkavállalás miatt, de valamiért fogyóban vannak itthon a gázszerelők.

Szintén gyakori tipp volt a gázkészülék gyártójánál való érdeklődés, már csak azért is, mert a velük szerződött szerelők biztosan ismerik az adott típusú készüléket, míg másoknál ez nem száz százalék.

Az utolsó pillanatos megoldásra pedig többen azt tanácsolták, hogy ha valaki gázszagot érez, valami gondra gyanakszik, akkor mérettesse fel a problémát, és ha nincs nagy gond, veszély, akkor éljen vele együtt egy telet. Tavasszal már jobb eséllyel talál szerelőt a probléma megoldására, ráadásul olcsóbban.

forrás: 24.hu

AktuálisNógrád megyefűtési szezongázszerelő