2024.04.16, Kedd

Egy nap a nőkért – Figyelemfelkeltés Salgótarjánban

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2017.10.09. 14:29

Figyelemfelkeltő sétát és programot szervezett október 5-én a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete és a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az emlőrák és méhnyakrák elleni harc jegyében.

Hirdetés

A program a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban kezdődött, ahol a "Vedd kezedbe a sorsod!" elnevezésű plakátverseny eredményhirdetését tartották, egyben kiállítás nyílt a beérkezett alkotásokból. Feketéné dr. Zeke Ildikó, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője, megyei tisztifőorvos a díjátadón ismertette: érkezett egy digitális technológiával készült pályamű is, melynek információgazdagsága, komplexitása és vizuális világa olyan szintű, hogy ezt a főosztály sokszorosítani fogja és eljuttatja majd a megyei háziorvosi rendelőkbe.

A könyvtári programot követően figyelemfelkeltő rózsaszín lufis séta indult az intézmény elől a Fő térre, melyen részt vett többek között Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke, dr. Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője és Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is. A Fő téren Fekete Zsolt a mintegy háromszáz résztvevő előtt azt mondta: figyelemfelhívás ez a mai nap a szűrővizsgálatokra, erre szólít fel ez az esemény. A város polgármestere úgy fogalmazott: ahogyan magunkért, úgy a hozzánk közelállókért - gyermekeinkért, szüleinkért, családtagjainkért - is felelősségtudattal kell élnünk és meg kell előznünk azt, ami megelőzhető.

Kreicsi Mária, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének vezetője emlékeztetett rá: októberben több éve, világszerte figyelemfelkeltő rendezvényeket szerveznek, Salgótarjánban idén kilencedik alkalommal tesznek így.

Három évvel ezelőtt bővült ennek a napnak a tartalma, amikortól a mellrák mellett már a méhnyakrák elleni küzdelemre is felhívjuk a figyelmet. Magyarországon évente 8 ezer hölgyet érint a mellrák és mintegy 1200 nőt a méhnyakrák. Minden évben 2200 hölgytársunkat elveszítjük emlőrákban, 4-500 nőt méhnyakrákban. Ugyanakkor ez a két rosszindulatú betegség idejében, tünetmentes állapotban felfedezve, jó eséllyel gyógyítható - hangsúlyozta a szűrővizsgálatok fontosságát. Kreicsi Mária hozzátette: ha a szűrővizsgálatoknál az ideális, 75-80 százalékos megjelenési arány elérhetővé válna, akkor mellrákban évente legalább 1000 hölgyet sikerülne megmenteni, méhnyakrákban pedig egyetlen nőnek sem szabadna meghalnia, mert létezik primer prevenció, védőoltás, mely a szűréssel együtt szinte száz százalékos biztonságot adhat.

Itt most közöttünk is többen vagyunk, akik a korai felismerésnek köszönhetően itt tudunk ma lenni ezen az eseményen és fel tudjuk hívni másoknak is a figyelmét a mammográfiás és nőgyógyászati szűrések fontosságára, az egészséges életmódra. Arra, hogy ha hívnak, akkor menjünk, hogy ne legyen késő… - fogalmazott zárszavában a salgótarjáni alapszervezeti elnök, majd a résztvevők közösen elreptették a rózsaszín lufikat.

A sétát követően a József Attila Művelődési Központ színháztermében gálaműsor kezdődött. A résztvevők előtt Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos arra kért mindenkit, hogy gondolja végig, mit tehet saját családjában, környezetében a mellrák és a méhnyakrák korai felismerése érdekében.

Kit kell önvizsgálatra tanítani, kinek kell elmondani, naponta többször, menjen mammográfiára  és méhnyak szűrésre ha meghívót kap. Kin tud segíteni most, ma, mert az időt visszapörgetni még senkinek sem sikerült. Legyünk lámpások a sötétben, és adjunk erőt azoknak, akik tétováznak, azt mondják bátorságuk nincs elmenni a vizsgálatra félve a fájdalomtól vagy a pozitív eredménytől. Adjunk segítséget azoknak, akik azt mondják idejük vagy módjuk nincs elmenni a vizsgálatra és adjunk meg minden támogatást azoknak, akiknél kiderül a betegség, hogy megnyerjék a harcot – fogalmazott a megyei tisztifőorvos.

Feketéné dr. Zeke Ildikó ismertette azt is: Nógrád megyében a Szent Lázár Megyei Kórházban komplex emlővizsgálatra van lehetőség, modern berendezéssel és elhivatott, szakmailag felkészült személyzettel. Vannak olyan önkormányzatok, polgármesterek, lelkes falugondnokok, Palotáson, Béren, Szandán, Cserháthalápon, Karancsságon, Galgagután, akik ha a településről meghívólevelet kapnak a hölgyek, gondoskodnak a beutaztatásukról. Vannak olyan háziorvosok, ápolónők és védőnők Varsányban, Karancslapujtőn és Rimócon, akik a szűrésre meghívottakat nyomon követik és támogatják, hogy jól döntsenek, menjenek el szűrővizsgálatra. Az ilyen településeken 80 százalék a megjelenési arány. A megyében összességében 33 százalék, az országban 40 százalék, az elérendő cél pedig legalább a 70 százalék. Méhnyakrák szűrésre már nem csak a nőgyógyász rendelésén, hanem 18 védőnőnél is lehetőség van Nógrád megye 39 településének lakosai esetében – ismertette a megyei tisztifőorvos, hangsúlyozva azt, hogy a két betegség a korai felismeréssel gyógyítható.

A színháztermi műsorban Salgótarjáni Szakképzési Centrum Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolájának Kanizsai Kamarakórusa többek között Josh Groben: You raise me up, illetve Pavel Danek és Demjén Ferenc: Vigyázz a madárra dalait adta elő, Barna Terézia vezetésével. A Nógrád és Ifjú Nógrád Táncegyüttesek ötrészes koreográfiát mutattak be, de fellépett az eseményen Elisa Bliss elektromos hegedűművész is, aki többek között már dolgozott Katy Perry és Paul Potts mellett is. valamint rendhagyó zenés divatbemutatót tartott az Anita Hungária Kft.

AktuálisSalgótarjánNógrád Megyei KormányhivatalMagyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete