2024.04.18, Csütörtök

Javítják az utakat

mti, Magyar Közút Nonprofit Zrt.

2017.02.09. 09:43

Az elmúlt hónapok csapadékos, változékony és rendkívül hideg időjárása kedvezett a kátyúk képződésének. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei kedvező időjárás esetén, télen is folyamatosan dolgoznak a burkolathibák javításán.

Hirdetés

A csapadékos időjárás és a fagyási-olvadási ciklusok gyakori váltakozása miatt a burkolathibák száma jelentősen megnőtt az országos közúthálózaton. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei télen is folyamatosan végeznek ideiglenes javítási munkákat a közutakon elsősorban hidegaszfalt felhasználásával. A lokális burkolatjavítási munkákhoz télen is száraz és tartósan 0 fok feletti hőmérséklet szükséges.

A balesetveszélyes burkolathibák végleges kijavítása melegaszfalttal történik. A melegaszfalttal történő kátyúzáshoz megfelelő időjárási körülményekre van szükség. 

Téli időszakban a melegaszfalt keverőtelepek többsége zárva van, a hőmérséklet emelkedésével, tavasszal a télen zárva tartó keverőtelepek is újranyitnak, így lehetőség nyílik a tartós javítási munkák elvégzésére.

Több mint száz útellenőr járja meghatározott terv alapján a közutakat. A kátyúkról információt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. elsősorban a saját útellenőri hálózatán keresztül szerez.  Természetesen a lakossági és egyéb bejelentéseket is köszönettel veszik a szakemberek, és a jelzéseket igyekeznek beépíteni előzetes ütemterveikbe. A kátyúzási munkákat a közútkezelő munkatársai ütemezetten végzik. A balesetveszélyes kátyúk javítását követően a gyorsforgalmi- és főutakon, majd folyamatosan haladva a kevésbé forgalmas 4-5 számjegyű mellékutakon, végül a bekötőutakon avatkoznak be. A kapacitás végessége miatt az észlelt, javításra ütemezett, de még nem kijavított kátyúkra táblával hívják fel a figyelmet a közútkezelő munkatársai.

 

 

AktuálisSalgótarjánNógrád megyeútjavításkátyúzás