2024.07.17, Szerda

Szécsényi gyerekek is táncolhatnak a Fesztiválzenekar TérTáncKoncertjén

2016.04.21. 09:22

Szécsényi gyerekek is, táncolnak Stravinsky muzsikájára június 3-án a Budapesti Fesztiválzenekar ingyenes TérTáncKoncertjén a budapesti Hősök terén.

Több mint 20 iskola 500 nehéz sorsú fiatalja, köztük szécsényi gyerekek is, táncolnak Stravinsky muzsikájára június 3-án a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) ingyenes TérTáncKoncertjén a budapesti Hősök terén.

Magyarország egymástól távol eső településein január óta készülnek a fiatalok arra, hogy fellépjenek az először 2015-ben megrendezett nagyszabású szabadtéri eseményen, ahol idén Stravinsky Kártyajáték című darabja fog felcsendülni.
A nyárköszöntő TérTáncKoncerten a BFZ az egymás elfogadásán alapuló alkotásban rejlő erőre, a zene közösségteremtő és közösségformáló hatására szeretné felhívni a figyelmet. A közlemény idézi Fischer Iván karmestert, aki szerint a "kezdeményezés a toleranciáról szól, arról, hogy együtt táncolnak hátrányos és szerencsésebb környezetből érkező gyerekek a Fesztiválzenekar zenéjére. Nagy toleranciaünnep lesz ez".
A 9 megye 18 településén - Budapest mellett többek között Apátfalván, Berettyóújfaluban, Bogádon, Karcagon, Ózdon, Szécsényben és Tégláson - iskolába járó gyerekeket a fellépésig heti rendszerességgel látogatják a BFZ által felkért táncművészek, hogy megtanítsák a tánclépéseket. A résztvevő fiatalok április 18. és 25. között öt régióban gyűlnek össze és tartanak közös próbákat Vári Bertalan, a TérTáncKoncert fő koreográfusa vezetésével.
A zenekar tavaly, több évnyi kihagyás után tért vissza a Hősök terére, ahol 1993-tól rendszeresen tartott tömegeket vonzó, ingyenes koncerteket. A hátrányos helyzetű gyerekek bevonásával ismét életre keltett produkció már tavaly is óriási közönségsikert aratott, ezen kívül a koncerthez kapcsolódva a BFZ közösségi adománygyűjtő akciót is indít.

forrás: mti / kulturpart.blog.hu

Galéria

KitekintőSzécsényTérTáncKoncertStravinskytolerancia