2024.04.25, Csütörtök
Drámapályázatot hirdet a salgótarjáni színház
Illusztráció (szinhaz.org)

Drámapályázatot hirdet a salgótarjáni színház

magyarnemzet.hu

2020.05.05. 13:06

Az eredményhirdetést 2021 januárjában, a magyar kultúra napjához kapcsolódva tartják a Zenthe Ferenc Színházban.

Hirdetés

A salgótarjáni Zenthe Ferenc-emlékév keretében meghirdetett pályázat első kategóriájában olyan műveket várnak, amelyek Zenthe Ferenc filmjeiből merítik témájukat, illetve azok színpadi adaptációi, átdolgozásai. A második kategóriában – mivel Salgótarján 2022-ben ünnepli várossá nyilvánításának 100. évfordulóját – olyan darabokra számítanak, amelyek Salgótarján sorsfordító történelmi eseményeiből, vagy polgárainak mindennapi életéből táplálkoznak, illetve a város valamely jeles személyiségének életét dolgozzák fel – mondta el Balázs Mercédesz, a színház kommunikációs munkatársa.

 

A pályamunkákat 2020. szeptember 30-ig várják a szervezők, egy szerző csak egy művet nyújthat be.

A bírálóbizottság a két kategóriában egyenként 1,5 millió forint összegű díjat ad ki, továbbá egy-egy 800 ezer forint értékű különdíjat ítélhet oda. Az eredményhirdetést 2021 januárjában, a magyar kultúra napjához kapcsolódva tartják a Zenthe Ferenc Színházban. A díjnyertes műveket a Zenthe Ferenc Színház a 2021/2022-es évada során színre viszi, a Palócföld című folyóirat pedig megjelenteti.

A centenárium kapcsán a színház és az önkormányzat számos programmal készült. Könyvet jelentetnek meg róla, elkészült a színművész tortája és kiadták a Zenthe-emlékérmet is.


Zenthe Ferenc – Hogy honnan indult? Milyen utat járt be?

Már a kezdetektől körülölelte a közönség szeretete, amiről szerényen csak ennyit mondott: „Amikor elkezdtem a pályát, a Jóisten rátett a tenyerére, és azóta azon visz tovább.” 2005-ben hangzott el ez a mondat, amikor a Nemzet Színészévé választották. Első filmszerepében 33 évesen Nagy Sándor honvédtábornokot alakította a Föltámadott a tengerben, amit a sokunk által ismert Rákóczi hadnagyának főszerepe követte. Személyisége valami megmagyarázhatatlan módon szeretetet és szerethetőséget teremtett maga körül, ami átjárta az általa megformált karaktereket is. Vonzó személyisége párosítva a tagadhatatlan sármjával, gyorsan a romantikus vígjátékok főhősévé tette. A Kétszer kettő néha 5, a Mese a 12 találatról, a Kölyök, a Fapados szerelem ennek az időszaknak a gyümölcsei.

Idővel a könnyednek tűnő sármőr helyett, komoly üzenetet hordozó jellemeket is megformált. Ide tartozik az 1983-ban készült, és Oscar-díjra is jelölt, Jób lázadása. Mégis legtöbben a filmsorozatok kapcsán emlékszünk rá. Elég lenne, ha annyit mondanánk: A Tenkes kapitánya, de nem mehetünk el szó nélkül a Rózsa Sándor, a Tüskevár, a Princ, a katona, a Bors és persze a Szomszédok mellett sem. Egyszerre volt népies, férfias, humoros és hősies karakter. A filmek mellett a rádió és a színház világát is meghódította. Európa leghosszabb családregény rádiójátékának, A Szabó családnak nélkülözhetetlen szereplője volt.

PályázatokSalgótarjánZenthe Ferenc Színházpályázatkultúra