2024.04.14, Vasárnap
Gyors és egyszerű - online is átnézheti és elfogadhatja az adóbevallását
Fotó: nav.hu és unsplach.com

Gyors és egyszerű - online is átnézheti és elfogadhatja az adóbevallását

MTI

2024.03.22. 11:34

Közleményben hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az e-ügyintézés lehetőségére.

Hirdetés

Online a legegyszerűbb és leggyorsabb a személyijövedelemadó-bevallási tervezetek átnézése, elfogadása - tudatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményében.

Az adóhatóság jelezte: akinek még nincs KAÜ-azonosítója (például ügyfélkapuja), bármikor regisztrálhat a rendszerbe, ami után azonnal eléri elektronikusan a saját szja-bevallási tervezetét.
 

Fejlesztették a kitöltőprogramot

A közleményben kiemelték, hogy az eSZJA-oldalon megújult a kitöltőprogram. Az újdonságok kevesebb adminisztrációt és az adózóra szabott felületet kínálnak 2024-ben. A kedvezmények adózóspecifikusan jelennek meg, például a 25 év alattiak kedvezménye csak a 25 évnél fiatalabb adózók számára látható. A navigáció logikusabb és egyszerűbb, áttekinthetőbb például a felület baloldali panelje, ami tartalomjegyzékként sorolja fel az egyes bevallási témaköröket, jövedelemtípusokat.
 


Egyszerűsítették a bevallásokat 

Könnyebb lett a dolguk azoknak is, akik ingatlan eladásából szereztek jövedelmet tavaly, a programba beépített új mezők ugyanis az ingatlan eladási árára, megszerzésének évére és a szerzési értékre vonatkozó adatok megadása után automatikusan kiszámítják a jövedelem és az adó összegét. Az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmek új témacsoportba kerültek, ami tartalmazza az összes ingatlanhasznosítási formát (például bérbeadás, magánszálláshely-szolgáltatás), és az azzal összefüggő adókötelezettséget - ismertette a NAV.


Ha hiba csúszik a kitöltésbe, a hibaüzenetek listája piros színnel, felsorolva jelenik meg, és a felület bal oldalán megjelennek a hiba miatt korrigálandó mezők.

Bankszámla számának megadásával visszaigényelheti a túlfizetéseit

A program keresőmezője is az adózói logikát követi azzal, hogy a köznyelvben használt szavakra is elindul a keresés, nemcsak az adózással összefüggő jogszabály szerinti kifejezésekre.
Ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz mindenképpen meg kell adni a bankszámlaszámot vagy postacímet, attól függően, hogyan szeretné megkapni az adózó az összeget. A kiutalás a bevallás beérkezésétől számítva legkésőbb a 30. napon megtörténik - jelezte a NAV.

Országos hírekadóbevallásNemzeti Adó- és Vámhivatale-ügyintézése-SZJA