2024.04.19, Péntek
Elkezdődtek a bicentenáriumi események Kiskőrösön: teljeskörű felújítást kap Petőfi Sándor szülőháza
Fotók: magyarepitok.hu/Erdei Mihály

Elkezdődtek a bicentenáriumi események Kiskőrösön: teljeskörű felújítást kap Petőfi Sándor szülőháza

Kiskőrös Petőfi 200

2022.03.16. 16:55

A Petőfi 200 Emlékévhez kapcsolódóan felújítják a híres költő szülőházát, továbbá izgalmas programokkal, egyedülálló kültéri installációkkal, gasztronómiai különlegességekkel és megújult kiállítóterekkel is készülnek Kiskőrösön. Részletesen bemutatjuk a bicentenáriumi év programjait, fejlesztéseit.

Hirdetés

Elkezdődtek a bicentenáriumi események Petőfi Sándor szülővárosában: a Bács-Kiskun megyei Kiskőrös városa a Petőfi 200 Emlékévre izgalmas programokkal, egyedülálló kültéri installációkkal, gasztronómiai különlegességekkel és megújult kiállítóterekkel készül – derült ki a március 15-i eseményekhez kapcsolódó városi rendezvényen, ahol a Petőfi 200 Emlékév nyitányán bemutatták Kiskőrös bicentenárium arculatát is.

Petőfi Sándor 1923. január 1-jén született Kiskőrösön. Szülővárosa közel két évszázada, 1861 óta folyamatosan és tudatosan őrzi a költő emlékét, és arra törekszik, hogy minél változatosabb formában és tartalommal építse a költő kultuszát.

A város lakóinak Petőfihez való erős kötődését jól mutatta a nyitóünnepség egyik emlékezetes pillanata is, amikor kisiskolás diákoktól a nyugdíjasokig, több százan szavalták el közösen Petőfi Sándor Nemzeti dal című művét.

 

Fotók: magyarepitok.hu/Erdei Mihály

 

Teljeskörű felújítást kap a költő szülőháza

Az esemény során bemutatott logó Petőfi szülőházát helyezi középpontba, melynek ikonikus sziluettje megragadja a nézőt az arculatban megjelenő rajzos átiratban is. A magyar zászló színei pedig a kiskőrösi kulturális hagyaték közös nemzeti értékét hangsúlyozzák. A költő szülőháza, Magyarország első irodalmi emlékháza 1880 óta látogatható, 2021. május 20-án pedig Történelmi Emlékhellyé is nyilvánították.

A híres épületet a Petőfi 200 Emlékévhez kapcsolódóan felújítják, emellett egy új, Petőfi költészetét bemutató állandó kiállítás kialakítását is tervezik. Rekonstrukciója kiemelt fontosságú, hiszen az emlékévben nagyszámú rendezvénynek fog otthont adni a ház, az udvar, illetve a szülőház előtti főtér.

Jelenleg emlékmúzeum, galéria, két látványtár, műfordítói szoborpark és egy nemzetiségi tájház tartozik az intézményhez, ami lehetővé teszi, hogy sokrétű, tartalmában és formájában is gazdag emlékőrzés folyjon a költő szülővárosában. Mindemellett a János Vitéz Látogatóközpont egy virtuális kaland formájában is megismerteti a gyerekekkel a költő egyik legismertebb művét.
 

 

Állandó installációkkal is várják majd ezentúl a városba látogatókat

Az helyszíni sajtótájékoztatóból az is kiderült, hogy a városban több olyan állandó köztéri installáció is megvalósul, amelyek nemcsak a helyieknek, hanem a városba látogatóknak is izgalmas élményt nyújtanak:

A versautomatában idegen nyelven is meghallgathatunk hamarosan Petőfi-verseket, kényelmesen pihenhetünk majd a város több pontján elhelyezett könyv alakú, idézetekkel ellátott verspadokon, míg az aláírások fala bemutatja, hogy a szülőház 1880-as megnyitása óta mely hírességek tették benne tiszteletüket.

A világon is egyedülállónak számító, félezernél is több Petőfi tematikájú, kortárs alkotást magában foglaló képzőművészeti gyűjteményből Időszaki tárlat is látogatható, a Petőfi Sándor Művelődési Központ aulájában pedig az 1848. március 15-i események kapcsán híressé vált, egykori Landerer és Heckenast nyomdagép típusazonos mását helyezték el, melyen bárki kipróbálhatja a korabeli nyomtatást.

Mindemellett a gasztronómiai különlegességek közül az emlékév nyitányára készült el a Pilvax Kávélikőr is, azaz Petőfi kedvenc italának korabeli receptúrán alapuló újragondolása.

 


Már idén is közel félszáz program valósul meg a városban

A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódóan már 2022-ben közel félszáz program valósul meg Kiskőrön. A Petőfi életéhez kapcsolódó ünnepségek mellett rendhagyó irodalmi estekkel, irodalmi és várostörténeti sétákkal is várják az érdeklődőket.

Megújulnak a Petőfi alakjához kapcsolódó a kiskőrösi Evangélikus köztemetőben megtalálható sírok, ahol szervezetten is leróhatjuk kegyeletünket Petőfi dajkája és bábája, valamint a helyi Petőfi-kultusz ápolóinak sírjánál.

Konferencia keretében emlékeznek majd Kerényi Ferenc Petőfi-kutatóra és munkásságára, a Magyar Kultúra és a Költészet Napja alkalmából pedig tematikus irodalomtörténeti előadásokon, egész napos versmaratonon vehetnek részt azok, akik tartalmasan kívánják eltölteni ezeket az ünnepeket.

Mindemellett országos viszonylatban is egyedülálló a kulturális Petőfi-szilveszter, melyhez idén kiállításmegnyitó is kapcsolódik: "Az idő igaz, s eldönti, ami nem az" című országos képzőművészeti pályázatra érkezett alkotásokból nyílik válogatás tárlat.

 

 

A cél, hogy Kiskőrös ismét az országos események középpontjába kerüljön

Domonyi László, Kiskőrös polgármestere a nyitóünnepségen kiemelte:

„Összehangolt és különleges formában Kiskőrös egész központja már most érezteti városunk Petőfihez fűződő erős kötődését. Az emlékévre rendezvényekkel, programokkal, fejlesztésekkel olyan kínálatot állíthatunk össze, ami túlmutat városunk határain, országos, illetve Kárpát-medencei szintűvé szélesedik.”

Hozzátette: „Ahhoz, hogy két éven keresztül színes és gazdag kínálattal várjuk a hozzánk érkezőket, hónapokkal ezelőtt megkezdődött a tervezés, a fejlesztés, a Petőfihez kapcsolódó épületek, emlékek felújítása.

Célunk és vágyunk, hogy Kiskőrös ismét az országos események középpontjába kerüljön, a jelenleginél is több vendég érkezzen településünkre, akik kulturális, turisztikai és gasztronómiai élményekben gazdagodva messzire viszik jó hírünket, a kiskőrösiek vendégszeretetét."

 

Fotó: magyarepitok.hu/Erdei Mihály - Domonyi László, Kiskőrös polgármestere

 

Petőfi Sándor tragikusan rövid, de koncentrált életpályája alatt olyan életművet és eszmerendszert alkotott, ami a mai napig sem veszített aktualitásából. Életművét szinte az összes nyelvre lefordították, versei több országban a tananyag részét képezik, így sokaknak művei egyet jelentenek a magyar költészettel.

A Szülőház 2022. február 16-tól a felújítás miatt határozatlan ideig zárva tart, ugyanakkor a János Vitéz Látogatóközpont, a Szlovák Tájház valamint a látványtárak továbbra is látogathatók keddtől vasárnapig 9-17 óráig. További információ elérhető a Szülőház hivatalos honlapján.

 

 

Galéria

műemlékfelújításOrszágos hírekkiállításkiskőrösmárcius 15Petőfi Sándor Művelődési KözpontPetőfi 200 Emlékév