2024.03.28, Csütörtök
Több egyszer használatos műanyagot is betiltanak Magyarországon
illusztráció: újrahasznosítható poharak - pixabay

Több egyszer használatos műanyagot is betiltanak Magyarországon

mti

2021.06.02. 16:53

A hosszútávú cél az átállás a körforgásos gazdaságra, többek közt a műanyag evőeszközök is eltűnnek.

Hirdetés

Tilos lesz forgalomba hozni egyes egyszer használatos műanyagokat július elsejétől - jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára szerdán, online sajtótájékoztatón.    

Rámutatott: a kormány elkötelezett a klímavédelem mellett, ezért kiemelt célja, hogy minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdasáműanyaggra, és e célok mentén hirdette meg 2020 februárban a Klíma- és temészetvédelmi akciótervet, konkrét intézkedésekkel. Az egyik intézkedéscsomag vonatkozik egyes egyszer használatos műanyag termékek forgalmazásának megtiltása.

A fenntarthatósági elvek érvényesítése érdekében júliustól tilos lesz a műanyag fültisztító pálcika, evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika), tányér, szívószál, italkeverő pálcika, léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálcák, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet, és az expandált polisztirolból készült ételtároló edény, és italtartó poharak forgalmazása - sorolta az államtitkár.

Országos hírekműanyagkörnyezetvédelemkörnyezetbarát