2024.07.17, Szerda

Országos bagolyszámlálás zajlik

2016.01.10. 11:32

Január 8. és 11. között végzik az erdei fülesbaglyok telelőhelyeinek felmérését és az egyedek számlálását. Az akcióban nem csak madarászok vehetnek részt, akik ilyenkor felkeresik az ismert telelőhelyeket, hanem bárki, aki szán rá egy kis időt, letölti a megfigyelési adatlapot, majd továbbítja a Nimfea Természetvédelmi Egyesületnek.

A baglyok éjszakai életmódot folytató ragadozó madarak, életük nagy részét a kíváncsi szemek elől rejtetten élik. Nyomaikat azonban felfedezhetjük, ha a közelünkben telepszenek meg: táplálékmaradványaikat (a szőrt és a csontokat) kis gombócok formájában felöklendezik, sokszor ezek a köpetek árulják el jelenlétüket. A párválasztás időszakában az alkonyati, kora esti órákban az öreg madarak gyakran hallatják fajra jellemző hangjukat, a fiókák pedig a fészek elhagyása utáni néhány hetes időszakban hívják fel magukra füttyögésükkel, visításukkal a táplálékkal érkező szülők – és a környéken lakó emberek – figyelmét.

A számlálás során elsősorban erdei fülesbaglyok kerülnek a megfigyelők távcsövei elé, néha azonban akadnak közöttük réti fülesbaglyok is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a tél beköszöntével az emberi településekre behúzódó, ott csapatokba verődő fülesbaglyok a környéken költő állományból származnak, így a tél közepén elvégzett számlálással természetvédelmi szempontból fontos információhoz juthatunk a fészkelő állomány nagyságára vonatkozóan.

 Néhány fontos információ a számolással kapcsolatban (elsősorban leendő felmérők számára): 
- ahogyan azt a rutinos adatgyűjtők már jól tudják: „A nulla adat is adat”. Ez ebben az esetben annyit jelent, hogyha valaki nem talál nappalozó erdei fülesbaglyokat az általa kiválasztott településen, az is küldje el tapasztalatait, mert hosszú távon ez is értékes információként szolgálhat!
- egy felmérő több települést is vállalhat, attól függően, hogy kinek mennyi kapacitása, szabadideje van.
- az erdei fülesbagoly telelőhelyeken magas, meglehetősen zárt lombozatú örökzöldeken is nappalozhatnak madarak. Ezek a fák megnehezíthetik a nappali fényben történő, pontos számolást, hiszen nem biztos, hogy az összes bagoly észlelhető a zárt, sötét lombozatban. Az ilyen esetekben kell alkalmazni a szürkületi kihúzáskor vagy a hajnali behúzáskor történő számlálást. Ezzel a módszerrel pontosabb adatokat nyerhetünk a nappali fényviszonyok között történő számolással ellentétben, persze csak a problémás örökzöldek esetében.
- a szinkronszámolás elsősorban a belterületen nappalozó erdei fülesbaglyok egyedszámára, az őket érintő veszélyeztető tényezőkre és egyéb kiegészítő adatokra kíváncsi, azonban, ha valakinek van tudomása külterületen (ártéri erdőben, telepített fenyvesben, stb.) történő nappalozásról, bátran küldje el megfigyeléseit!

 A felmérés eredményei több módon is továbbíthatók:
- letölthető, kinyomtatható adatlapok segítségével 
- közvetlenül az agismith89'kukac'gmail.com e-mail címre

A felmérést az egységesen erre a célra kidolgozott protokoll alapján kell elvégezni. A protokoll letölthető innen, a megfigyelési adatlap innen.

Aki továbbra is vagy újonnan részt szeretne venni a szinkronszámolásban, az általa vállalt település(ek) megadásával jelezze szándékát az agismith89'kukac'gmail.com elérhetőségen.

www.nimfea.hu

Galéria

Aktuálisbagolyszámlálásfülesbagolynimfeatermészetvédelem