2024.04.22, Hétfő

Magyar szemmel a Kárpát-medencében - az MTI fotókiállítása Füleken

2016.03.09. 10:03

Hirdetés

A Magyar Távirati Iroda és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap magyarországi és határon túli fotóriportereinek képeiből nyílik Magyar szemmel a Kárpát-medencében címmel kiállítás pénteken a felvidéki Füleki Vármúzeumban. A nemzetközi sajtóban is népszerű, éjszakai felvételeiről ismert salgótarjáni fotóriporter, Komka Péter a felvidéki várakról készített lenyűgöző felvételeket. A 74 képből álló tárlat május 12-ig látogatható.

Az alkotások kiindulási pontját a hagyományok jelentették, olyan tematikus sorozat formájában, amely a határon túli magyar területek egy-egy népviseletét portrékon keresztül ismerteti meg a látogatókkal. Ezen a közös ponton túl azonban minden területet más szemszögből, más témán keresztül mutatnak be a fotóriporterek. 
A nemzetközi sajtóban is népszerű, éjszakai felvételeiről ismert salgótarjáni fotóriporter, Komka Péter a felvidéki várakról készített lenyűgöző felvételeket. Balázs Attila Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tudósító, akit az idén André Kertész Nagydíjjal is kitüntettek, művészi fotókon örökítette meg a salánki kádárok munkáját, míg Ungváron készült képriportja a kárpátaljai fiatalság életét mutatja meg a quadon szelfiző lánytól a billiárdozó fiatalokon keresztül egy koncerten bulizókig.
Erdélyből - például a torockói Duna-napról és a csíksomlyói búcsúról - Czeglédi Zsolt, Koszticsák Szilárd és Máthé Zoltán hoztak fényképeket. A Bukarestben élő Baranyi Ildikó Marosvásárhelyről, Nagyszebenről, Temesvárról és Kolozsvárról drónnal készített légi felvételeket. Három erdélyi fotográfus, Haáz Sándor, Kátai Edit és Veres Nándor egy-egy képe pedig a helyi mindennapokba enged bepillantást. 
Molnár Edvárd vajdasági riporter Csantavéren fotózott a Durindó és Gyöngyösbokréta fesztiválokon, a magyar népzenei együttesek, néptánccsoportok és szólisták legnagyobb és legjelentősebb hagyományápoló és hagyományőrző szemléin. Őrvidéken a számos díjjal elismert Kovács Tamás készített több képsorozatot, többek között az őriszigeti kéttannyelvű iskoláról és az Alsóőri Népzenei Együttesről, Szlovéniában pedig Varga György a dobronaki helytörténeti gyűjteménynek otthont adó Dobronoki György-házban készített a hetési népviseletet bemutató fotót. 
A tárlat kurátora, Cseke Csilla, az MTI fotókiadásáért felelős vezető szerkesztője úgy fogalmazott: az elmúlt hónapokban megszületett fényképeinkkel a nemzeti összetartozás jegyében az anyaországon kívüli magyarság életét, mindennapjait, ünnepi pillanatait és környezetét próbáljuk bemutatni úgy, ahogy mi látjuk.
Füleken 74 képet láthatnak az érdeklődők, a tárlat május 12-ig látogatható. A kiállítást pénteken délután fél ötkor Gazsó L. Ferenc, az MTI igazgatója nyitja meg a vár Bebek-tornyában.

forrás: mti

fotó: medvesifotosmaraton.blogspot.com

 

Galéria

AktuálisFüleki VármúzeumKomka PéterMagyar szemmel a Kárpát-medencében