2024.06.17, Hétfő

Legyen lelked szabad…

2016.03.16. 09:02

Salgótarján városában már március 11-én megkezdődtek a megemlékezések a forradalom és szabadságharc tiszteletére.

Salgótarján városában már március 11-én megkezdődtek a megemlékezések a forradalom és szabadságharc tiszteletére, Somoskőn koszorúztak. Március 15-én több helyszínen is folytatódott a tiszteletadás, a Széchenyi szobornál, a Dormay Múzeumban, és a Salgói várnál.

2016. március 15-én az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezett Salgótarján is. A városi programok március 11-én kezdődtek. Ezen a napon Somoskőn, a régi temetőben koszorúzási megemlékezésre került sor Somoskeőy István honvédszázados sírjánál, ahol Molnár Károly települési önkormányzati képviselő emlékezett a hősökre.

Március 15-én délelőtt a Dornyay Béla Múzeumban az „1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékezete” címmel múzeumpedagógiai foglalkozást tartottak. Ugyancsak délelőtt Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Nógrád Megyei Természetbarátok Társasága Petőfi Sándor emléktúrát szervezett a Salgói vár alatti sziklafalon elhelyezett Petőfi-emléktáblához. Ott Dániel Zoltán alpolgármester és Józsa Gábor, a Nógrád Megyei Természetbarátok Társaságának képviselője mondott ünnepi köszöntőt, majd megkoszorúzták az emléktáblát.

Nemzeti ünnepünkön a városi megemlékezésre a Széchenyi szobornál került sor. A „Legyen lelked szabad…” című zenés műsorban megvillantak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc máig érvényes üzenetei. A hősökre, örökségükre, március 15-e jelentőségére Fekete Zsolt polgármester emlékezett ünnepi beszédében.
A szónoklatot követően a március 15-i program koszorúzással fejeződött be: a Széchenyi szobornál az önkormányzat mellett pártok, civil szervezetek, intézmények és magánszemélyek helyezték el az emlékezés virágait.

forrás: salgotarjan.hu

Galéria

Helyi hírekSalgótarjánSalgói várSomoskőDornyai Múzeum