2024.03.19, Kedd
Az 1705-ös országgyűlésre emlékeznek Szécsényben
pixabay - illusztráció

Az 1705-ös országgyűlésre emlékeznek Szécsényben

MTI

2020.08.25. 17:39

Az 1705-ös országgyűlésre emlékeznek Szécsényben az Emlékhelyek napja programsorozat csütörtökön kezdődő rendezvényein; az események sorában lesz kiállításmegnyitó és kuruc hagyományőrző bemutató is - tájékoztatta az MTI-t a szervező Kubinyi Ferenc Múzeum igazgatója kedden.

Hirdetés

1705. szeptember 12. és október 3. között a szécsényi rendi gyűlésen fogadták el a Rákóczi-szabadságharc legfontosabb állami és politikai döntéseit, ott választották fejedelemmé Rákóczit.

Limbacher Gábor elmondta: csütörtöktől online Rákóczi-fejtörőben vehetnek részt az érdeklődők, majd szombaton videóösszeállítást tesznek közzé a szécsényi országgyűlés 315. évfordulója tiszteletére a múzeum honlapján.

Pénteken a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának kiállításait nyitja meg Tamás Edit igazgató.

Szombaton a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola és a Sportos és Egészséges Zemplénért Egyesület szervezésében lovakkal, gyalogosokkal idézik fel a múltat Szécsényben, bemutatva a Rákóczi- és kuruc kori ruhákat, de bemutatót tartanak a történelmi zászlóforgatók és az íjászok, valamint lesz történelmi óriássakk is.

A szombati nap az egészséges életmód jegyében is zajlik faültetéssel, tollaslabdázással, pingponggal, a tanácsadó sátorban vérnyomást, vércukrot és koleszterint is mérnek.

A napot Hegedűs Csaba olimpiai bajnok birkózó nyitja meg, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagjával közönségtalálkozót is szerveznek a Nógrád megyei városban.

A szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum az egykori Forgách-család rezidenciájában, a Forgách-kastélyban működik. A barokk műemlékegyüttes és a kastélykert az országban számon tartott 39 történelmi emlékhely egyike.
 

KultúraSzécsényNógrád megyeEmlékhelyek Napja1705-ös országgyűlésmegemlékezés