2024.07.18, Csütörtök

Nógrádi üvegműhelyek is képviseltetik magukat a Füleki Vármúzeumban

MTI

2018.09.19. 16:04

Az Európai Kulturális Örökség Napjain rendezett kiállításokon a térség történelmét is megismerhetjük.

Két kiállítással kapcsolódik az Erópai Kulturális Örökség Napjaihoz a szlovákiai Füleki Vármúzeum. Pénteken az egykori Felső-Magyarország területén működő üveghuták festett, gravírozott, vésett és egyszerűbb termékeit a vár Bebek-tornyában, Fülek második világháborús éveit pedig a várhegy földalatti óvóhelyén mutatják be – derült ki az MTI híréből.

A múzeum közleménye szerint a szezonzáró kiállításon a 18. század végétől a 20. század elejéig mutatják be az üvegtermékeket, különös tekintettel a nógrádi üvegműhelyekre. A tárlat Ladóczki Vilmos magyarországi magángyűjtő egyedi válogatását tárja a látogatók elé, aki Heves, Nógrád, Borsod és Zemplén hutáinak termékei mellett a mai országhatáron túli, északibb vármegyék - Gömör, Zólyom, Nyitra és Trencsén - egykori hutáiból származó tárgyi emlékanyag gyűjtésére vállalkozott.

Parasztüvegből termeltek a legtöbbet

Az összegzés szerint Magyarország 18-19. századi üveghutái, majd üveggyárai termelésének döntő része - a festett, gravírozott, vésett díszítményekkel ellátott, pompás úri üvegek mellett – a parasztüveg volt. A több mint ezer darabos Ladóczki-féle gyűjtemény nagy részét az egyszerű parasztemberek által használt tároló- és ivóedények alkotják. Kisebbik hányadát képezik az úgynevezett vegyes használatú és különleges rendeltetésű üvegek, köztük igen szép, ritkaságszámba menő darabok is találhatók.

Az üvegtárgyak többnyire optikai díszítésűek, a készítők az üvegfelületen a fény és árnyékhatás fokozására törekedtek. A gyűjtemény egyes darabjai, melyek egyszerűségükben szinte önálló művészi alkotások, azt bizonyítják, hogy a magyar üvegművesség az európaitól független, egyéni formavilágot teremtett az említett korszakban - teszik hozzá.

A füleki kiállítás kiegészítő részét képezik a Kautman Ján üveggyűjtő kollekciójából származó üvegek fotói. Az egyedi gyűjtemény november 15-ig tekinthető meg.

Tárlatvezetéssel is megtekinthetőek a kiállítások

A Fülek 1938-1945 című kiállítást vezetett sétával nézhetik meg az érdeklődők a vár alatti óvóhelyen pénteken 9 és 16 óra között. A tárlatvezetés, előzetes bejelentkezés alapján, ingyenesen igényelhető.

A tárlatokkal az épített és szellemi örökség népszerűsítésére irányuló, minden év őszén megvalósuló Európai Kulturális Örökség Napjai elnevezésű nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozik a Füleki Vármúzeum.

KultúrakiállításNógrád megyeFüleki VármúzeumSzlovákia