2024.07.27, Szombat
Kiállításmegnyitó a Dornyay Múzeumban,

Kiállításmegnyitó a Dornyay Múzeumban, "Parola" címmel

Zoltán Dániel facebook

2018.08.08. 13:34

A tárlatot Zoltán Dániel beszéde nyitotta meg:

Minden tárlatnak üzenete van. Az egyéni kiállítások esetében a kiállító művész, vagy életének utolsó periódusát tárja a közönség elé, vagy áttekintést nyújt addigi alkotói életpályájáról. Ilyen esetben az általános, de mindenkor alkotó-specifikus művészi üzeneteket érzékeli az értő, művészetet szerető közönség.
Más a helyzet a csoportos kiállításokkal. Ez esetben valamilyen valós, vagy kreált kohéziós erő fogja össze az alkotásokat. Alkotói közösségek, regionális bemutatók, eszköz és stílusirányzatok megjelenítése lehetnek a közönség elé történő kilépésnek motiváló okai. Ilyen esetekben, az üzenet magában a kohéziót kiváltó erőben van.

Végiggondolva jelen kiállítás üzenetét, úgy gondolom, hogy ez egy „harmadik típusú találkozás” kategóriába tartozik, hiszen nem egyéni bemutatkozás, de nem is a szokásos értelemben vett – korábban elmondott ismérveknek megfelelő – csoportos megjelenítés. Ezt a harmadik erőt a határainkon túl élő, dolgozó magyar ajkú képzőművészeknek, valamint megyénk és városunk alkotóinak együttműködése, összetartozása jelenti."

 

KultúraSalgótarjánkiállításDornyay Béla MúzeumParola