2024.04.20, Szombat

Színházi csemegék Salgótarjánban

Zenthe Ferenc Színház

2018.05.27. 12:24

Bemutatta ősszel induló bérletes sorozatait a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház; a közönség visszajelzései alapján összeállított programban magyarországi ősbemutató, első vidéki fellépés és sok-sok jó nevű színművész által fémjelzett darab kapott helyet.

Hirdetés

Tóth Zoltánra, az 57 éves korában elhunyt színészre emlékezett videóbejátszással a 2018/2019-es évad bemutatója előtt a Zenthe Ferenc Színház, aki öt darabban kapott szerepet a salgótarjáni társulatban 2015 és 2017 között, két darabot rendezett is.

Simon Lajos színházigazgató elsőként Tóthné dr. Kerekes Andreának, Salgótarján jegyzőjének adta át a szót, aki gyakori vendég a Zenthe Ferenc Színház előadásain. Az önkormányzat képviselője visszatekintett a salgótarjáni teátrum 2013 óta íródó történetének sarokszámaira, s kiemelte: a magasabb színvonalú munka, a fejlődés elősegítése érdekében szeptember 1-től profiltisztítást hajtanak végre a színházat működtető gazdasági társaságnál. Salgótarján vezetése számára fontos a város színháza, amely országszerte öregbíti a megyeszékhely jó hírnevét. A lassan mögöttünk hagyott évadban több mint 130 hivatali munkatárs és családtagja részére biztosított színházlátogatási lehetőséget a városháza, amelyet az új évadban is biztosítani fog és ugyanezt kéri a város cégeitől, intézményeitől is.

Simon Lajos a nemrégiben már beharangozott saját produkciókról elmondta: a társulat négy nagyszínpadi, és négy felolvasószínházi premiert tűzött ki az évadra, s a közönség visszajelzései alapján némileg változott a bérletstruktúra is.

Susán Ferenc produkciós vezető, rendező elmondta: a város támogató hozzáállása révén bátran és biztonsággal tud építkezni a Zenthe színház, amelynek a nézők az igazi nyertesei. Példaként említette a Budapesti Operettszínház másnapi előadását, amely elsőként Salgótarjánba hozta el monstre produkcióját Budapest határain kívül.

A bérletek programját ismertetve a Tolnay Klári-bérletet mint az ínyencek sorozatát aposztrofálta, amelyben helyet kap a Nemzeti Színház Körhintája, a Budapesti Operettszínház ősbemutatója, a Semmelweis, a Bartók Kamaraszínház Rák Jóska – Dán királyfija, a József Attila Színház Filoména házassága, valamint a Veszprémi Petőfi Színház Holt költők társasága című előadása.

A vidám darabok kedvelőinek a Vertich József-bérletben a Fórum Színház Forgatókönyve, a Veres1 Színház New York-i páparablása és Játék a kastélyban-ja, a József Attila Színház Shirley Valentineja, a Kassai Thália Színház (Palóc) Portugalja várja a színházbarátokat, míg a Zenthe Ferenc Színház négy premierdarabját (Az ördög, Lovagias ügy, Erdő, Pillantás a hídról) Székfoglalóval is meg lehet tekinteni, az előadás után állófogadással kedveskednek az egy évre székvásárlással támogató közönségnek.

Szólóelőadásként a besztercebányai állami társulat Traviata operája, a Gergely Theáter Paprikáscsirke, avagy stex és New York vígjátéka, a József Attila Színház Boldogság című darabja és az Experidance Cinderellája került a műsorba, a Zenthe Szalonban pedig minden program ingyenesen lesz látogatható, így a kibővülő Kedvenc Színészeink sorozat is.

A legkisebbek a Tudor és Vidor bérletekben továbbra is változatlan áron láthatnak hat mesét, a kisiskolások minőségi előadásokat kapnak az ország legolcsóbb bérletárával, míg a középiskolásoknál az eddigi 1100 bérletest 1500 fölé kívánják emelni.

Imre Ildikó közönségkapcsolati manager elsőként a közönségnek mondott köszönetet, hiszen rendre megtöltötték a nézőteret, ami pozitív visszacsatolása annak, hogy sikerült az évadban eltalálni a publikum ízlését. Hogy senki ne maradjon le az új évad csemegéiről, már május 28-tól, hétfőtől megújíthatják bérletüket az évadban ezzel rendelkezők, három hétig lesz erre lehetőségük, június 18-tól pedig mindenkinek „szabad a pálya”, azaz a nézőtér.

KultúraSalgótarjánZenthe Ferenc Színház