2023.12.06, Szerda

Százötven előadásra készül a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház

mti

2017.08.21. 13:14

Még létszámukat is bővítették, hogy minden területen professzionális színházzá váljanak.

Hirdetés

 

Simon Lajos, a színházat működtető Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta:
kilenc műszaki alkalmazottat, díszítőt, hang- és fénytechnikust, közönségszervezőt és informatikust vettek fel főállású munkatársnak, akik többsége korábban közfoglalkoztatottként dolgozott a színházban.  
Az igazgató arról is beszámolt, hogy Salgótarján közgyűlése áprilisban fenntartói megállapodást fogadott el, amelyben kinyilvánította, hogy prioritásként kezeli az előadóművészeti értékek létrehozását, a több mint száz éves városi színjátszás hagyományának ápolását.

A tevékenységhez 2017-ben 114 millió forintos támogatást nyújt a város, a színház pedig vállalta, hogy legalább 150 előadást mutat be minimum 38 ezres nézőszámot elérve, az előadások látogatottságát pedig 70 százalék fölé emeli.

A 2016/17-es évadban 103 darabot mutatott be a Zenthe színház társulata, 64 felnőtt és 39 gyermek előadást.
2017/18-as évadát új bérletstruktúrával indítja a társulat; újdonság a Vertich József-bérlet kizárólag vidám darabokkal, valamint a vendégelőadásokat, kuriózumokat tartalmazó Tolnay Klári-bérlet, míg a zenés darabok a Komlóssy Erzsébet-bérletben kaptak helyet. Saját előadásaikat a Zenthe Ferenc Premier-bérletben mutatják be.

Simon Lajos óriási elismerésnek nevezte, hogy az értékesítések alapján eddig ez a bérlet volt a legkelendőbb, vagyis legtöbben a Zenthe színház saját produkcióira kíváncsiak. Mint mondta, ez nagyon jól mutatja, hogy eddigi öt éve alatt a társulatnak sikerült gyökeret vernie Salgótarjánban.
Ebben a sorozatban elsőként Michael Frayn Még egyszer hátulról című bohózatát mutatják be október 2-án, a Zenthe Ferenc Színház és a Váci Dunakanyar Színház közös produkciójában lép fel a Jászai Mari-díjas Kautzky Armand  - ismertette Susán Ferenc rendező, produkciós vezető. A Zenthe-bérletesek júniusig A falu rossza, a Rettenetes szülők és Az eltört korsó című premier előadásokat láthatják.

A Tolnay Klári-bérlet műsorán van többek között a Körhinta a Nemzeti Színház, illetve A király beszéde a Veszprémi Petőfi Színház előadásában, a zenés darabok sorában Verdi Rigoletto című operáját vagy a La Mancha lovagja című musicalt láthatják a nézők.

 

Részt vett a sajtótájékoztatón Kis Domonkos Márk, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója is, aki elmondta, mindkét társulat azon dolgozik, hogy megkapja a kiemelt előadóművészeti státuszt és az ezzel járó állami normatívát. Ennek elérésében is segítik egymást, és előadások cseréiben is együttműködnek - tette hozzá.

Orosz Dániel, a színház marketingért felelős munkatársa tájékoztatása szerint a salgótarjáni társulat a következő évadban fellép többek között Veszprémben, Debrecenben, Nyíregyházán, Baján, Siófokon, Budapesten, a határon túl pedig Dunaszerdahelyen, Somorján, Királyhelmecen, Füleken, Gútán, Lendván és Zentán.

KultúraSalgótarjánZenthe Ferenc Színház