2024.03.28, Csütörtök

Utolsó próbák a budapesti premier előtt

mti

2017.05.18. 09:26

Generációk konfliktusait feldolgozó előadással érkezik Budapestre a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház: az 5. születésnapját ünneplő társulat az Augusztus Oklahomában című darabot mutatja be május 19-én a József Attila Színházban.

Hirdetés

A salgótarjáni társulat Tracy Letts hétköznapi embertelenséget, generációk átörökített sérelmeit feldolgozó darabját viszi Budapestre.

"Zseniális darab, zseniális szerepekkel, mindenki számára jutalomjáték" - mondta a főszerepet, az anya karakterét megformáló Vándor Éva. Hozzátette: a darabban Bozó Andrea, Marjai Virág és Kovács Vanda alakítja a lányait. A művet Susán Ferenc rendező választotta. A téma Vándor Éva szerint mindig aktuális. "Ahogy egy család él - még ha ez a család egy kicsit abszurd módon él, akkor is - mindig aktuális" - fogalmazott.

 

A darab története szerint az apa eltűnik,  a három lány egyike összehívja a családot a bajban. Összegyűlnek és kiderül, hogy a családfő öngyilkos lett. "Elkezdik felfejteni a miérteket, a hogyanokat és kiderül, hogy mindenkinek tönkrement az élete" - mondta, hozzátéve, hogy a darab szókimondó, 16 éven felülieknek való, de ez az erőteljes szókimondása adja meg semmihez sem hasonlítható eredetiségét.

Simon Lajos, a Zenthe Ferenc Színház igazgatója elmondta: az ötéves színháznak eddig 29 bemutatója volt. A teátrum létrehozásakor népszínház megvalósítását, a minőségi szórakoztatást tűzték ki célul. Az elmúlt években bemutatták a Liliomfi, a Kakuk Marci, a Szent Péter esernyője és a Képzelt beteg című darabot. Minden évadban műsorra tűznek egy-egy olyan produkciót is, amely egy kicsit más, más közönséghez szól. Ilyen volt például a Hazatérés című előadás - mondta, hozzátéve, hogy az Augusztus Oklahomában című produkció is jól illeszkedik az öt éve megfogalmazott célkitűzésükhöz, miszerint szeretnék elgondolkodtatni a közönségüket.


Az 5 éve, Zenthe Ferenc születésnapján, április 24-én megalakult színházról szólva az igazgató elmondta: az Augusztus Oklahomában fővárosi premierje ötéves munkájuk megkoronázása. Május 22-én és 23-án Salgótarjánban, 29-én Egerben látható az előadás, amelyet az ország több pontján is szeretnének bemutatni.

KultúraSalgótarjánZenthe Ferenc SzínházAugusztus OklahomábanJózsef Attila Színház